Ova izjava je usledila dan pošto je Stejt department realizovao svoju nameru obznanjenu prošle nedelje saopštivši da suspenduje bilateralne razgovore sa Rusijom o Siriji. U Vašingtonu navode da se Rusija ne pridržava svojih obaveza i da pojačava napade na civile.

Zbog „unutrašnjih protivrečnosti SAD nisu u stanju da ispune svoje obaveze u skladu sa našim dogovorima. Ne samo u pogledu razdvajanja umerene opozicije od Nusra fronta, već i u pogledu veoma jasne, konkretne obaveze da deblokira put Kastelo kao glavnu arteriju za rešavanje humanitarnih problema Alepa. To je tužno i žalosno“, rekao je Lavrov, prenosi Sputnjik.

Ruski zvaničnici ponavljaju da Sjedinjene Države sarađuju s teroristima, odnosno „prave pakt s đavolom“, kako je to juče rekla portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Rusija će se pobrinuti da se sprovode odluke Saveta bezbednosti UN, a Međunarodna grupa za podršku Siriji može da igra u tome odlučujuću ulogu, izjavio je Lavrov. „Mi ne odustajemo. Postići ćemo sve da se odluke Saveta bezbednosti UN sprovode. Verujemo da Međunarodna grupa za podršku Siriji može i treba da igra glavnu i vodeću ulog“, rekao je Lavrov.
„S obzirom na činjenicu da ceo svet gleda na Rusiju zbog situacije u Alepu, nadam se da će gledati i na drugu stranu, jer bi u suprotnom mogli da se ne primete postupci onih koji nastavljaju da pomažu teroriste, koji nisu u stanju da razdvoje teroriste od umerene opozicije. Zbog toga, mi ne izbegavamo svoje odgovornosti, već smatramo da ova kriza može da se reši samo zajednički i samo zajedno sa SAD i Evropom, kao i sa svim ključnim zemljama u regionu“, prenosi Sputnjik reči ruskoh šefa diplomatije.

U SAD je mnogo onih koji žele propast sporazuma Rusije i SAD o Siriji i zalažu se za vojni scenario da bi rešili krizu, dodao je Lavrov. „Nažalost, od početka je mnogo onih koji žele da ovi sporazumi propadnu, uključujući i neke unutar američke administracije. Kao što znate, nažalost, juče je to uspelo onima koji su se suprotstavljali političkom rešenju sirijske krize, koji su bili protiv implementacije odgovarajućih rezolucija Saveta bezbednosti UN i koji su jasno imali planove za vojni scenario“, zaključio je Lavrov.

On se sastao sa liderom libanskog političkog pokreta Al Mustakbal, Saadom el Haririjem i obećao da će Moskva obezbediti Libanu finansijsku i humanitarnu pomoć da bi mu pomogla da se izbori sa prilivom izbeglica. Više od milion izbeglica, koje beže od rata u Siriji, nalazi se u Libanu.


S-300 u Tartusu?

Moskva je prvi put razmestila napredni protivraketni i protivvazdušni sistem S-300 u Siriji, saopštio je Foks njuz citirajući tri neimenovana američka zvaničnika, prenosi Sputnjik. Prema navodima Foks njuza, protivraketni sistem stigao je tokom vikenda u pomorsku bazu u sirijskom gradu Tartus, što je prvo razmeštanje S-300 u inostranstvu. Rusija još uvek nije zvanično potvrdila razmeštanje sistema. Ova vest je stigla dan nakon što su Sjedinjene Američke Države prekinule svoje angažovanje sa Rusijom za prekid vatre u Siriji, govoreći da ruska i sirijska vlada navodno ne poštuju mirovni sporazum. Protivraketni i protivvazdušni sistem S-300 ima domet do 240 kilometara.