Lavrov posramljen napušta samit G20: Svetski lideri odbili da se sa njim fotografišu, ignorisali ga na večeri 1Foto: EPA-EFE/DITA ALANGKARA / POOL

Ministri spoljnih poslova zemalja G20 na samitu u Indoneziji odlučili su da ignorišu ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova.

Prvo su diplomate odbile da se fotografišu sa njim, a potom su ministri zemalja G7 propustili zvaničnu večeru na kojoj je trebalo i Lavrov da se pojavi, prenosi Špigl.

“Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upravo je stigao na sastanak G20 na Baliju, okružen velikom medijskom pažnjom. Ali trebalo bi da ode pre ručka, kazala je njegova portparolka Marija Zaharova za nemačku agenciju DPA, prenosi nemački list.

U pokušaju da ublaži situaciju i na sebi svojstven način objasni sve, Zaharova je kazala da Lavrov ipak još “drži bilateralne razgovore” zbog čega ne prisustvuje zvaničnom obroku i popodnevnoj sednici a zatim će se obratiti novinarima i otići”.

Lavrov je, međutim, napustio salu za sastanke odmah nakon svog govora, navode izvori u delegaciji.

Takođe je izbegao govor nemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok (Zeleni). Berbok, kao vršilac dužnosti predsednika grupe vodećih demokratskih ekonomskih sila G7, trebalo je da bude sledeći govornik posle Lavrova. Rus je, navode, sedeo u sali između predstavnika Saudijske Arabije i Meksika.

Prisustvo Lavrova na sastanku G20 takođe je viđeno kao test za moguće učešće šefa Kremlja Vladimira Putina na samitu G20 koji je zakazan za 15-16. novembar takođe na Baliju.

Nekoliko država je dovelo u pitanje svoje učešće ako Putin lično prisustvuje aktuelnom samitu.

Lavrov posramljen napušta samit G20: Svetski lideri odbili da se sa njim fotografišu, ignorisali ga na večeri 2
Foto: snapshot spiegel.de

Kada je Lavrov dočekan u četvrtak, dva nemačka novinara su postavljala pitanja ministru. Dopisnik ZDF-a Andreas Kinast je pitao: „Kada ćete zaustaviti rat?“ Kinastu su potom iz prijemne sale izveli indonežanski bezbednosni zvaničnici.

Drugi nemački novinar je dobacio Lavrovu: „Zašto ne zaustavite rat?“

Na početku sastanka, šefica indonežanske diplomatije Retno Marsudi je hitno pozvala na prekid ruskog agresorskog rata u Ukrajini.

“Naša odgovornost je da okončamo rat što je pre moguće. I da gradimo mostove, a ne zidove“, rekla je.

Najveća ostrvska država na svetu trenutno predsedava Konfederacijom država G20. Indonezija se ponudila da posreduje između sukobljenih strana nakon što je predsednik Džoko Vidodo otputovao u Moskvu i Kijev krajem juna.

U svom uvodnom govoru, Marsudi je rekla da grupa država mora da iskoristi priliku na sastanku da izgradi poverenje i “da miru šansu“. Ona je hitno pozvala na multilateralizam, odnosno na saradnju država u rešavanju aktuelnih političkih i društvenih problema.

“lobalni izazovi zahtevaju globalna rešenja“, objasnila je ona.

Ubrzo po dolasku na Bali u četvrtak uveče, Berbok je rekla da će u svom odgovoru Lavrovu “vrlo jasnim rerečima istaći da ne prihvatamo ovo kršenje međunarodnog prava“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.