Foto: Fonet-AP

On je istakao da se za namerno izazivanje konfrontacije i dalje satanizacije Rusije organizuju grube političke provokacije.

Takozvani slučaj Skripalj postao je izgovor, izmišljen ili insceniran, za neosnovano masovno proterivanje ruskih diplomata, ne samo iz SAD i Velike Britanije, već i brojnih drugih zemalja, od kojih je većina jednostavno naterana na to, kazao je Lavrov, prenosi Sputnik.

Prema njegovim rečima, odavno nije viđeno takvo flagrantno izrugivanje međunarodnog prava, diplomatske etike i elementarne pristojnosti.

Lavrov je kazao da Rusija ne prihvata neosnovane optužbe umesto predstavljanja realnih činjenica o slučaju Skripalj, dodavši da Moskva insistira na konkretnoj istrazi trovanja u Solsberiju.

Nastavićemo da adekvatno reagujemo na neprijateljske korake, ali istovremeno želimo da utvrdimo istinu. Insistiramo na konkretnoj i odgovornoj istrazi u potpunoj saglasnosti sa odredbama Konvencije o zabrani hemijskog oružja. Legitimna pitanja koja smo postavili na osnovu te konvencije neće se ignorisati, što je potvrđeno specijalnim zasedanjem OZHO, rekao je Lavrov.

Diskusija na jučerašnjoj vanrednoj sednici Izvršnog odbora Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) o slučaju Skripalj pokazala je da zemlje koje poštuju sebe ne veruju u bajke, dodao je ruski ministar.

U britanskom gradu Solsberiju 4. marta su otrovani bivši pukovnik Glavne operativne uprave Rusije Sergej Skripalj, koji je radio i za britanske obaveštajne službe, i njegova ćerka Julija.

Britanska vlada je za to odmah optužila Rusiju, što Moskva kategorički negira.

Krajem marta je 16 zemalja Evropske unije, SAD, Kanada, Norveška i Ukrajina odlučilo da protera ruske diplomate zbog incidenta u Solsberiju, da bi potom Moskva preduzela recipročne mere.