Lavrov: Zapad je Rusiji objavio totalni hibridni rat, teško je predvideti koliko će trajati 1Foto: EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY / HANDOUT MANDATORY CREDIT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Ministar spoljih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da je teško predvideti koliko će hibridni rat Zapada protiv Rusije potrajati, ali je upozorio da će njegove posledice svi osetiti.

„Kolektivni Zapad je Rusiji objavio totalni hibridni rat i teško je predvideti koliko će on trajati, ali je jasno da će posledice osetiti sve zemlje, bez izuzetka“, rekao je Lavrov u obraćanju pred Savetom za spoljnu i odbrambenu politiku, prenosi Sputnjik.

On je istakao da je Zapad krađom tuđe aktive u potpunosti potkopao svoju reputaciju kao predvidivog partnera, sa kojim se moguće dogovarati.

Prema njegovim rečima, niko više nije osiguran od eksproprijacije i „državne piraterije“, zbog čega ne samo Rusija, već i mnoge druge zemlje trenutno rade na tome da smanje zavisnost od američkog dolara, od zapadne tehnologije i njihovog tržišta.

„Siguran sam da demonopolizacija svetske ekonomije više nije toliko daleka budućnost“, naglasio je šef ruske diplomatije.

Lavrov je kazao da zapadni političari treba da razumeju da su njihovi pokušaji da izoluju Rusiju osuđeni na propast, što mnogi svetski stručnjaci počinju da potvrđuju, doduše ne tako javno, jer je se još smatra da je to „politički nekorektno“.

Zbližavanje Rusije sa zemljama van kruga „zlatne milijarde“, kao što su Kina i Indija, je neizbežan proces i to se dešava na uzajamnoj osnovi, rekao je Lavrov.

Ocenio je da su rusko-kineski odnosi trenutno najbolji u istoriji, a radi se na jačanju i strateškog partnerstva sa Indijom, Alžirom, Egiptom, kao i sa zemljama Persijskog zaliva.

„U ovom presudnom trenutku se formira mesto Rusije, kao i svih drugih zemalja, u budućoj arhitekturi svetskog poretka“, poručio je Lavrov.

On je posebno kritikovao Evropsku uniju, za koju je rekao da je izgubila i poslednje znake samostalnosti i potpuno se sjedinila sa NATO.

Evropska unija se bespogovorno integrisala u anglo-saksonske planove o uspostavljanju unipolarnog sveta, pri čemu je žrtvovala kvalitet života svojih građana i njihove fundamentalne interese za račun Sjedinjenih Država, rekao je Lavrov, prenosi Tas.

Lavrov je u tom kontekstu podsetio i na razgovor iz decembra 2013. godine tadašnje pomoćnice američkog državnog sekretara Viktorije Nulad sa američkim ambasadorom u Kijevu, u vezi sa dešavanjima na Majdanu.

„Ona je tada objasnila koja je uloga Evropske unije u planovima Vašingtona da reformiše Ukrajinu i njene reči su se u potpunosti obistinile“, kazao je Lavrov.

Nuland je tada s nipodaštavanjem govorila o pokušajima Brisela da posreduje u Ukrajini i rekla je „Znaš, j..eš Evropsku uniju, tačno tako“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.