Lavrov: Zapadne zemlje na čelu sa SAD otvoreno nastoje da pobede Rusiju na bojnom polju u Ukrajini 1Foto: EPA-EFFE/YURI KOCHETKOV

Zapadne zemlje, na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama, otvoreno nastoje da pobede Rusiju na bojnom polju u Ukrajini, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu za američki list „Njuzvik“.

„Želeo bih da istaknem da kolektivni Zapad, na čelu sa SAD, otvoreno nastoji da pobedi Rusiju na bojnom polju. SAD i njihovi saveznici spremni su da žrtvuju Ukrajinu radi svojih geopolitičkih ciljeva. Da bi to ostvarili, oni pumpaju zemlju oružjem, a to vodi eskalaciji i produžavanju sukoba i odlaže izglede za rešenje“, rekao je Lavrov, prenosi Sputnjik.

On je ocenio da u Vašingtonu nisu zainteresovani za uspostavljanje mira u Ukrajini, što je postalo jasno još u martu, kada su se Moskva i Kijev približili postizanju sporazuma, ali je takav razvoj događaja očigledno uplašio Amerikance i Britance, pa su oni praktično zabranili Ukrajini dalji dijalog sa Rusijom.

Prema njegovim rečima, zapadne zemlje danas „pumpaju neonacistički režim u Kijevu oružjem i vojnom tehnikom, obučavaju pripadnike Oružanih snaga Ukrajine“.

„Iz američkog naoružanja gađaju rusku teritoriju i ubijaju civile. U Pentagonu ne kriju da predaju Kijevu obaveštajne podatke i ciljne oznake za napade. Beležimo prisustvo američkih plaćenika i savetnika na bojnom polju i SAD, u suštini, balansiraju na ivici da se pretvore u stranu sukoba“, ocenio je Lavrov.

On je skrenuo pažnju da situacija u svetu nastavlja da degradira zbog uporne želje Zapada da sebi obezbedi globalnu dominaciju, što je, kako je rekao, iz objektivnih razloga nemoguće.

„U Vašingtonu, nažalost, izgleda da još žive u prošlosti i razmišljaju u kategorijama unipolarnosti. Nikako ne mogu da se pomire s tim da savremeni svet više nije zapadnocentričan i da nikada više neće biti takav“, kazao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je rekao da Moskva beleži neke pojedinačne signale iz američke administracije, pa i od predsednika Džoa Bajdena, o obnavljanju dijaloga o strateškom ofanzivnom naoružanju, ali kaže da nije jasno šta stoji iza njih.

„Rusko-američki međudržavni dijalog je praktično zamrznut krivicom SAD. Objektivno je nemoguće održavati normalnu komunikaciju sa Vašingtonom koji iznosi kao cilj nanošenje strateškog poraza Rusiji. To se odnosi i na konsultacije o strateškoj stabilnosti i kontroli naoružanja, koje je prekinula američka strana“, rekao je Lavrov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.