Foto:Beta-AP

Oni danas rade na takozvanom „Apelu iz Krajstčerča“, s namerom da spreče uživo prenošenje terorističkih napada, korišćenje društvenih mreža za širenje smrtonosnih ideja, i manipulacije zabranjenim video sadržajima u cilju njihovog daljeg deljenja na internetu.

„Apel iz Krajstčerča“ nazvan je po novozelandskom gradu u kojem je 15. marta u napadu na dve džamije ubijena 51 osoba. Napad na prvu džamiju prenošen je uživo preko Fejsbuka, koji je uoči današnjeg sastanka najavio uvodjenje strožih pravila za uživo prenošenje.

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern pozdravila je najavu Fejsbuka da će nekim korisnicima ukinuti mogućnost prenošenja sadržaja uživo i da će uložiti 7,5 miliona dolara u istraživanja s ciljem poboljšanja tehnologije za analizu video sadržaja i fotografija.

„Ima još mnogo posla koji treba da se uradi, ali ja sam zadovoljna što je Fejsbuk danas preduzeo dodatne korake i radujem se dugoročnoj saradnji koja društvene mreže treba da učini bezbednijim“, kazala je Ardern.

Ona ima centralnu ulogu na današnjem sastanku, na kojem učestvuju i lideri Francuske, Velike Britanije, EU, Kanade, Irske, Senegala, Indonezije i Jordana, kao i predstavnici Fejsbuka, Tvitera, Gugla, Majkrosofta i drugih kompanija.

Zvaničnici Fejsbuka su naveli da podržavaju ideju „Apela iz Krajstčerča“, ali da detalje treba razraditi kako bi bili prihvatljivi svim stranama.

Zaštitnici slobode govora i neki u tehnološkoj industriji protive se novim ograničenjima i navode da je nasilni ekstremizam društveni problem koji svet tehnologije ne može da reši.

Ardern i domaćin današnjeg skupa, francuski predsednik Emanuel Makron, insistiraju na zajedničkim naporima vlada i tehnoloških giganata u cilju rešavanja problema nasilnog ekstremizma na internetu.

Povezani tekstovi