Фото:EPA-EFE DENNIS BRACK POOL

CIA je privremene nelegalne zatvore napravila i u Litvaniji i Rumuniji. Evropski sud za ljudska prava je utvrdio da su obe zemlje pomagale Sjedinjenim Državama u zlostavljanju dvojice osumnjičenih i to u nelegalnim pritvorskim centrima.

Abu Zubajdah, poreklom Palestinac koji je rođen u Saudijskoj Arabiji, smatra se jednim od bliskih saradnika bivšeg šefa Al-Kaide Osame bin Ladena, dok je Abd al-Nashiri vodio operacije u državama Persijskog zaliva.

U presudi Suda za ljudska prava navodi se i da je Rumunija bila zemlja u kojoj je CIA imala tajni zatvor od 2003. do 2005, a gde je, kako se navodi, Abd Naširi bio izložen vrlo grubom mučenju. Navodi se da je u Rumuniji bio izložen nehumanom tretmanu zahvaljujući saradnji te zemlje sa CIA. Ista presuda je izrečena i protiv Litvanije u vezi sa slučajem Abu Zubajdaha. U Litvaniji je zatvor CIA postojao između 2005. i 2006.

Sudije su citirale dokumenta CIA, na osnovu kojih se može zaključiti da su osumnjičeni teroristi bili žrtve tehnika koje krše njihova osnovna ljudska prava – vezivane su im oči, stavljane kapuljače na glave, odvođeni su u izolaciju, noge su im bile u okovima, bili su izlagani preteranoj buci i jakoj svetlosti. I Litvanija i Rumunija omogućile su CIA da osumnjičene prebace u druge zatvore izlažući ih „ozbiljnom riziku od daljeg zlostavljanja“.

Abu Zubajdah i Abd al Rahim al Naširi koje su uhapsili Amerikanci posle napada 11. septembra 2001. i dan danas se nalaze u zatvorskom centru Gvantanamo na Kubi. Taj centar je pod ingerencijom CIA kao i još neke takozvane „crne tačke“ za ispitivanja osumnjičenih terorista uspostavljenih u tajnosti nakon 9/11.