Lokalni sud u Holandiji utvrdio odgovornost države za bombardovanje u Avganistanu 1Foto: Shutterstock/Jonathan Melot

Lokalni sud u Holandiji je danas presudio da su holandske snage nezakonito bombardovale stambeni kompleks u Avganistanu 2007. godine i naredile državi da finansijski obešteti žrtve.

Okružni sud u Hagu je našao da je napad, koji je izveden kasno uveče i lišio života dvadesetak civila, bio izveden suprotno međunarodnom pravu.

Građansku tužbu za nadoknadu štete protiv holandske države je podnelo četvoro preživelih, i sud je odlučio u njihovu korist.

Ministarstvo odbrane Holandije je tvrdilo da su pogođena zdanja, okružene zidovima, koristili talibani u vreme kada su napadnute, i to iz ofanzivnih helikoptera i aviona-lovaca F-16.

Holandija je u to vreme bila deo međunarodne koalicije predvođene SAD koja se u Avganistanu borila sa talibanima.

Međutim, 12 sati je prošlo od trenutka kada su talibani poslednji put koristili napadnutu lokaciju kao mesto odakle otvaraju vatru, pa su sudije zaključile da holandska vojska nije imala dovoljno informacija kako bi sa sigurnošću utvrdila da stambeni kompleksa predstavlja vojnu metu.

U trodnevnim borbama poznatim kao Bitka kod Čore izginulo je 250 Avganistanaca, a među njima između 50 i 80 civila. Neposredno pre ovih borbi, talibani su osvojili jedan broj policijskih postaja i napredovali su u pravcu jedne holandske vojne ispostave.

Ovo je prvi put da je holandska država proglašena odgovornom za vojnu akciju u Avganistanu i prvi put da je sud utvrdio odgovornost države za bombardovanje.

Presuda je prvostepena, i ministarstvo odbrane Holandije ima tri meseca da uloži žalbu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.