Lufthanza planira da zaposli 20.000 novih radnika 1Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Tokom ograničenja putovanja izazvanih pandemijom, Lufthanza je otpustila desetine hiljada zaposlenih. Međutim, ova branša se sada oporavlja, pa i Lufthnaza ponovo traži osoblje raznih profila.

Oporavak u avio industriji se nastavlja. Nemačka Lufthanza i njena podružnica Jurovings planiraju da do kraja 2023. zaposle 20.000 novih radnika.

„Jasno pokazujemo da Lufthanza s puno ambicija gleda u budućnost“, rekao je direktor ljudskih resursa Lufthanze Mihale Nigeman na početku kampanje kojom Lufthanza hoće da regrutuje novo osoblje, prenosi Dojče vele.

A izvršni direktor koncerna Karsten Špor nedavno je rekao i da su planirane milijarde investicija u nove avione, opremu i IT.

Otpušteno 30 000 ljudi

Tokom krize izazvane pandemijom korone, koncern Lufthanza je otpustio 30.000 ljudi, a nemačka država je morala da ga spasava od bankrota milijardama kredita. Krediti su otplaćeni, a Lufthanza trenutno zapošljava oko 108.000 ljudi, u poređenju sa 137.500 pre pandemije.

Biznis sa poslovnim putovanjima, a posebno odlascima na odmor ponovo se primetno oporavlja. To je tokom leta pokazao i haos za koferima na nemačkim aerodromima – do kojeg je došlo zbog nedostatka osoblja.

Te ponekad haotične scene koje su se brzo širile medijima i društvenim mrežama, bile su razlog za žestoku kritiku na račun Lufthanze.

Popunjavanje starih i novih radnih mesta

Novi kadrovi trebalo bi da popune i stara radna mesta koja su ukinuta zbog pandemije kao i ona novootvorena. Novi radnici se traže za rad u svim glavnim lokacijama Lufthanze u Frankfurtu, Minhenu, Cirihu, Beču i Briselu, kao i u tehničkoj bazi u Hamburgu. Radi se o ukupno 45 različitih poslova odnosno profesija. Fokus je posebno na tehničarima, IT stručnjacima, pravnicima, pilotima i stjuardesama.

Ne traže se samo obučeni radnici sa diplomom: Lufthanza takođe nudi širok spektar profesionalne obuke i dualnih studijskih programa.

Tri dana štrajka – 40 miliona evra

Lufthanzin Jurovings je nedavno morao da se suoči sa potpuno drugačijim kadrovskim problemom, jer je sindikat pilota bio pozvao na trodnevni štrajk. Prema navodima kompanije, to je koštalo 40 miliona evra.

Jurovings je sada takođe najavio da će udvostručiti svoju flotu na novom prestoničkom aerodromu BER i popuniti praznine koje su tamo ostavile druge avio-kompanije.

Sve u svemu, Lufthanza očekuje povećanje prihoda i visoke profite za tekuću i narednu godinu – a za to će biti potrebno i novo osoblje.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.