Mađarska pozvala na hitne mirovne pregovore kako bi se okončao rat između Ukrajine i Rusije 1

Mađarska je pozvala na hitne mirovne pregovore kako bi se okončao rat između Ukrajine i Rusije, upozoravajući da će dugotrajni sukob podstaći ekonomsku krizu koja će ugroziti vlade širom Evrope, prenosi Fajnenšel tajms.

„Brzi prekid vatre je jedina šansa da Evropa izbegne recesiju i evropski premijeri moraju da se urazume“, rekao je Balaž Orban, politički savetnik mađarskog premijera Viktora Orbana, predviđajući da će i druge vlade država članica EU prestati da pružaju vojnu pomoć Ukrajini i da insistiraju na završetku sukoba u narednih nekoliko meseci, prenosi Index.

Neki od mađarskih partnera u EU bili su previše željni borbe s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, koja uvlači kontinent u krizu, ukazao je Balaž Orban, upozorivši da bi trebalo da napuste tu strategiju.

„Oni žele rat i veruju da mogu pobediti Putina i okupirati Kremlj, to im je cilj. Na početku sukoba, bar u medijima, to je bilo uvreženo mišljenje, ali kladio bih se da će se za četiri meseca pojaviti više racionalnosti“, kazao je Orban.

On je istakao da mađarska ne želi da stvara probleme, ali je upozorio evropske partnere da će izgubiti poverenje ljudi ako i dalje budu pokušavali da se bave politikom, a da pritom ne sagledaju realnost.

Prema njegovim rečima, postoji strah zbog toga što trenutno nema iskrenih rasprava o aktuelnoj situaciji, a glavni ciljevi u narednim meseima trebalo bi da budu pregovori i prekid vatre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari