Mađarska: Stranka Fides izašla iz Evropske narodne partije 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Mađarska vladajuća stranka Fides danas je zvanično napustila Evropsku narodnu partiju (EPP), nakon što je ranije ovog meseca izašla iz njenog poslaničkog kluba u Evropskom parlamentu.

„Obaveštavam predsednika EPP da Fides više ne želi da bude njen član i da se povlači u skladu sa članom 9. njenog statuta“, navodi se u pismu upućenom generalnom sekretaru EPP Antoniju Lopezu, koje je na svom Tviteru objavila potpredsednica Fidesa Katlin Novak, prenosi Hina.

Evropska narodna partija je zbog potkopavanja demokratije suspendovala stranku mađarskog premijera Viktora Orbana 2019. godine. Ta grupacija okuplja 83 stranke iz 43 države, a iz njenih redova su predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i 11 čelnika država članica EU.

Orban je početkom meseca pozvao na stvaranje novog saveza desnih evropskih stranaka, uz ocenuo da je EPP „postao dodatak evropskoj levici“.

Nova grupacija trebalo bi da postane „dom za sve evropske građane koji ne žele migrante, multikulturalizam, koji ne zavise od LGBT manije, koji štite hršićanske vrednosti i poštuju nacionalni suverenitet“, napisao je tada Orban.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari