Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Kako se navodi, na svečanoj cermoniji podizanja NATO zastave, koja će početi u 11.00, govoriće makedonski premijer Zoran Zaev.

Sa pročelja zgrade Vlade Makedonije u centru Skoplja jutros je već uklonjen natpis “Vlada Republike Makedonije” u okviru priprema za promenu imena države, čiji će datum biti objavljen u Službenom vesniku.

Vlada je najavila da će datum o stupanju na snagu ustavnih amadmana objaviti ovih dana, a očekuje se da bi u Službenom glasniku mogao biti objavljen i danas, nakon što iz Atine stigne informacija da je Grčka ratifikovala Dogovor iz Prespe i Pristipni protokol za NATO.

Protokol za pristupanje Makedonije NATO stalni ambasadori zemalja članica su potpisali 6. februara u Bruselu, a prva zemlja koja ga je ratifikovala u svom parlamentu je Grčka, koja je to uradila u petak 8. februara i time ispunula uslove da Makedonija promeni ime.

Slovenija je najavila da će taj protokol ratifikovati sutra, a Albanija u četvrtak, a na obe sednice parlamenta prisustvovaće predsednik parlamenta Makedonije Talat Džaferi.

Makedonski nacionalni koordinator za NATO Stevo Pendarovski izjavio je da je Makedonija de fakto postala članica NATO kada su zemlje članice Alijanse potpisale pristupni protokol.

Severna Makedonija će punopravna članica NATO postati kada svih 29 zemalja Alijanse u svojim parlamentima ratifikuju protokol.

Povezani tekstovi