Makron optužio Rusiju da je jedna od poslednjih kolonijalnih carskih sila 1Foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT

Francuski predsednik Emmanuel Macron (Emmanuel Macron) optužio je danas Rusiju da je „jedna od poslednjih kolonijalnih carskih sila“ pošto je pokrenula „teritorijalni rat“ u Ukrajini.

„Rusija je pokrenula ofanzivu protiv Ukrajine, to je teritorijalni rat za koji se mislilo da je nestao sa tla Evrope. To je rat od početka 20. veka, čak i 19. veka. Govorim na kontinentu Afrike koji je pretrpeo kolonijalne imperijalizme“, rekao je Makron novinarima u Beninu gde se nalazi u poseti.

Makron je posle sastanka sa predsednikom Benina Patrisom Talonom (Patrice) rekao da je „Rusija jedna od poslednjih kolonijalnih carskih sila“ jer je odlučila da upadom u susednu zemlju brani sopstvene interese.

Francuski predsednik koji se nalazi na turneji po afričkim zemljama, rekao je da je Rusija započela „novu vrstu hibridnog svetskog rata“.

„Ona (Rusija) odlučila je da su informacije, energija i hrana vojni instrumenti u službi imperijalističkog rata protiv Ukrajine“, rekao je Makron.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.