emanuel makronFoto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN/POOL

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emanuel Macron) otvorio je danas humanitarnu konferenciju o situaciju u Gazi apelom Izraelu da zaštiti civile navodeći da „svi životi jednako vrede“ i da se borba protiv terorizma ne može voditi bez pravila.

„Civili moraju biti zaštićeni. To je apsolutno neophodno. Oko toga nema pregovora“, izjavio je Makron ponavljajući svoje pozive da se napravi humanitarna pauza izraelske operacije protiv Hamasa.

Francuski predsednik je dodao da zbog napada Hamasa na Izrael 7. oktobra Palestinci trpe strašne posledice te da Izrael ima pravo da se brani.

„Ali borba protiv terorizma nikada ne sme da se vodi bez pravila. Izrael to zina. Zamka terorizma je ista za sve nas: prepuštanje nasilju i odricanje od vrednosti“, rekao je on.

Zvaničnici zapadnih i arapskih zemalja, Ujedinjenih nacija i nevladinih organizacija okupljaju se danas Parizu na konferenciji o tome kako pružiti pomoć civilima u Pojasu Gaze tokom rata Izraela sa Hamasom, među kojima su predlozi da se otvori humanitarni pomorski koridor.

Očekuje se da će prisustvovati predstavnici preko 50 država, među njima su neke evropske države, SAD i sile Bliskog istoka Jordan, Egipat, saopštilo je francusko predsedništvo. Prisustvuje i palestinski premijer Mohamed Štaje.

Izraelske vlasti neće učestvovati na današnjoj konferenciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari