Makron predlaže preuređenje Šengen zone, upozorio na zamke nacionalizma 1Foto: Beta/ TF1 via AP

Njegove reči bi trebalo da budu poziv na budjenje za evropski blok u kome traži fundamentalne reforme, uoči izbora u maju. Više predloga ima za cilj da štiti i brani gradjane Evrope, dok istovremeno daje Uniji novi podstrek u odnosu na globalnu konkurenciju.

„Granica je sloboda i bezbednost. Mi tako treba da preoblikujemo Šengen zonu. Svi oni koji u njoj žele da učestvuju treba da ispune obaveze koje se odnose na odgovornost (rigorozna kontrola granica) i solidarnost (ista politika azila, sa istim pravilima prihvata i odbijanja)“, napisao je on u uvodniku objavljenom u vodećim listovima 28 zemalja i mnogim medijima u Francuskoj.

Makron predlaže zajedničku graničnu policiju i evropsku kancelariju za azil, obavezu stroge kontrole, evropsku solidarnost u kojoj će svaka zemlja dati svoj doprinos pod upravom Evropskog saveta za unutrašnju bezbednost.

„Ni jedna zajednica ne stiče osećanje pripadnosti ako nema granica koje je štite“, napisao je Makron.

Makron je upozorio Francuze na „zamke“ koje donosi „nacionalizam“, ali i „status kvo“, i najavio Konferenciju za Evropu pre kraja godine.

„Nacionalistički zaokret ne donosi ništa. To je projekat odbacivanja“, napisao je Makron u uvodniku ocenivši da „ta zamka preti celoj Evropi“. On je upozorio i na „drugu zamku, zamku statusa kvo i mirenje sa stvarima“.

Da bi se odgovorilo očekivanjima građana, on je obećao održavanje konferencije za Evropu zadužene da „predloži svima potrebne izmene bez tabua, čak i revizije ugovora“.

On je pozvao da se zabrani da strane sile finansiraju evropske političke partije. Predložio je formiranje „evropske agencije za zaštitu demokratije“ zadužene da štiti izbore u svakoj zemlji članici od „sajbernapada“ i „manipulacija“.

„Za nekoliko nedelja, Evropski izbori biće odlučujući za budućnost našeg kontinenta. Evropa nikad nije bila toliko potrebna, još od Drugog svetskog rata, kao što je sada, a istovremeno, nikad nije bila u takvoj opasnosti“, napisao je Makron.

On nastoji da uveri glasače u ozbiljnost planova da reformiše evropsku trgovinu, konkurentnost, digitalnu i klimatsku politiku, u koje uključuje i plan o formiranju evropske banke za klimu koja bi finansirala ekološku tranziciju.