Makron, Ramafosa, Kan među špijuniranim 1 EPA-EFE/YOAN VALAT / POOL

Predsednik Francuske Emanuel Makron, južnoafrički Siril Ramafosa, pakistanski premijer Imran Kan neki su od šefova država i vlada, političara, vojnih starešina iz 34 zemlje čiji su se telefoni našli na listi za nadzor pomoću zlonamernog softvera Pegaz

U izraelskoj kompaniji NSO grupa, tvorcu Pegazusa, tvrde da Makron nije bio “meta” nekog od njihovih klijenata i da nije bio “odabran” za nadzor uz pomoć njihovog softvera Pegaz, kao i da to što se neki telefonski broj pojavio na listi nije indikator da je taj broj bio cilj špijuniranja.

NSO insistira na tome da od vlada koje su klijenti kompanije zahteva da koriste njihove moćne alatke za špijunažu samo u cilju legitimnih istraga terorizma i zločina.

Međutim, smatra se da je ova lista pokazatelj koje su pojedince klijenti NSO identifikovali kao osobe od interesa i da ona uključuje ljude koji su kasnije postali meta nadzora, na šta je ukazala forenzička analiza njihovih telefona.

Gardijan i drugi medijski partneri u projektu Pegaz, identifikovali su vlade zemalja za koje se veruje da su odgovorne za selekciju pojedinačnih brojeva na listi nakon detaljne analize obrazaca izbora i napravili spisak političkih lidera koji su bili meta nadzora, kao i vlada koje su zatražile taj nadzor.

Prema ovoj listi, Makrona je za osobu od interesa označio Maroko 2019.

“Ako ovo bude dokazano, to je veoma ozbiljna stvar. Sva svetla će biti uperena na ova otkrića medija”, saopšteno je iz kabineta francuskog predsednika.

Tedros Adhanom Gebrejesus, generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije, takođe je bio osoba od interesa za Maroko 2019, a iste godine je Ramafosu označila Ruanda.

Saada Haririja, koji je prošle nedelje podneo ostavku na mesto premijera Libana, našao se na meti Ujedinjenih Arapskih Emirata 2018. i 2019.

Predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela kao metu nadzora odredio Maroko 2019, kada je bio premijer Belgije.
Kralja Mohameda VI od Maroka kao osobu od interesa označile su snage bezbednosti u njegovoj spostvenoj zemlji 2019, što je slučaj i sa marokanskim premijerom Sadedinom Otmanijem 2018. i 2019.

Pakistanskog premijera Imrana Kana je označila Indija 2019.

Bivšeg predsednika Meksika Felipea Kalderona je navodno za metu nadzora izabrao jedan meksički klijent 2016. i 2017, u periodu kada se njegova supruga Margarita Zavala kandidovala za jednu od najviših političkih funkcija u zemlji.

Robert Mali, dugogodišnji američki diplomata koji je bio glavni pregovarač u američko-iranskom sporazumu, bio je na meti Maroka 2019.

NSO tvrdi da klijenti iz vlada ne mogu da koriste softver kompanije na američkim brojevima zato što je to “tehnički nemoguće”.

Osim što kompanija poriče da je Makron bio meta, njihov portparol je rekao i da Mohamed VI i Tedros Gebrejesus “nisu, niti su ikada bili mete ili izabrani kao mete od strane klijenata NSO grupe”.

Advokati NSO kažu da je firma definisala mete kao ljude koji su “izabrani za nadzor pomoću Pegaza, bez obzira na to da li je pokušaj da se njihov telefon zarazi zlonamernim softverom bio uspešan ili nije”.

Nakon što su objavljeni rezultati istraživanja u okviru projekta Pegaz, osnivač i izvršni direktor NSO Šalev Hulio rekao je da lista navodnih meta “nije ni na koji način povezana sa NSO”, ali je dodao da je “veoma zabrinut” zbog izveštaja o tome i obećao da će sve biti istraženo.

“Shvatamo da u nekim okolnostima naši klijenti mogu da zloupotrebe sistem”, naveo je on.

Kako navodi Gardijan, projekat Pegaz nije bio u mogućnosti da ispita telefona lidera i diplomata, pa samim tim ni da potvrdi da li je bilo pokušaja da se zlonamerni softver instalira na njihove uređaje.

Ali, forenzičkom analizom uzorka od 67 telefona sa liste, koji pripadaju aktivistima za ljudska prava, novinarima i advokatima, utvrđeno je da je 37 uređaja sadržalo tragove infekcije ili pokušaja infekcije Pegazom.

Analizu je sprovela Laboratorija za bezbednost organizacije Amnesi internacional, koja je tehnički partner u projektu.

“Špijunski softver NSO je oružje izbora represivnih vlada koje žele da ućutkaju novinare, napadaju aktiviste i obračunaju se sa disidentima”, istakla je Agnes Kalamar, generalni sekretarka Amnesti internacionala, prenosi Ej-Bi-Si njuz.

MAROKO:Nismo prisluškivali Makrona
Vlada Maroka demantovala je izveštaje da su bezbednosne snage te zemlje možda koristile špijunski softver izraelske NSO grupe da prisluškuju telefone predsednika Francuske Emanuela Makrona i drugih javnih ličnosti.

Vlada Maroka je kritikovala svetske medije koji istražuju široko rasprostranjeno korišćenje softvera Pegaz da se prate novinari, borci za ljudska prava i političari u više zemalja, najavivši zakonske mere, ali nije rečeno koje.
Beta-AP