Pošto se na njega vrši sve veći pritisak, Makron je u nedelju okupio nekoliko svojih ministara da bi razgovarali o ovom pitanju. Aleksandar Benala, koji je bio glavni Makronov telohranitelj, viđen je kako prvo vuče jednu ženu, a onda tuče muškarca na protestima povodom 1. maja, Praznika rada u Parizu. Optužen je za grupno nasilje i nelegalno nošenje policijske značke. Benala je, inače, otpušten u petak.

Jedan zvaničnik je rekao da je Makron incident označio kao „neprihvatljiv“ i obećao da „neće biti oproštaja kazne“. Visoki zvaničnik u kabinetu predsednika Aleksis Koler treba da reorganizuje Makronovu privatnu kancelariju da bi se sprečilo da se ponovi incident s majskih protesta, saopštili su neimenovani zvaničnici, preneo je Bi-Bi-Si. Makronova predsednička administracija je optužena da je izvesno vreme imala svest o incidentu i pokušavala da ga prikrije, ne reagujući brzo protiv Benale. Tužbe su podignute protiv još tri policajca u vezi sa istim incidentom. Oni su saslušani u subotu zbog navodnog odavanja video-snimka koje su napravile sigurnosne kamere, pokušavajući da dokažu Benalinu nevinost. Pod istragom je i Vensan Kras, službenik u Makronovoj stranci „Republika u pokretu“, pošto se i on vidi na snimku. Javnost je još više razbesneo dodatni snimak na kojem se vidi kako nekoliko policajaca posmatra incident na protestima i ne preduzima ništa.

Video-snimak je objavljen na društvenim mrežama u maju, ali je slučaj postao politički skandal nakon što je list Le Mond obelodanio da je napadač Benala starosti 26 godina. Bivši Makronov telohranitelj je imenovan za pomoćnika predsednikovog šefa osoblja nakon prošlogodišnjih izbora. Nakon toga mu je dodeljan stan u luksuznom kraju Pariza, kao i automobil s vozačem, izvestili su francuski mediji. U maju, nekoliko dana posle incidenta, suspendovan je na dve nedelje, ali ništa nije prijavljeno tužiocima. To ukazuje, smatraju analitičari, da je Makronova kancelarija možda već znala za Benalina delovanja.

Do incidenta je došlo u Latinskoj četvrti, jednom od delova Pariza koji su omiljeni turistima, gde se okupilo oko sto ljudi. Na originalnom snimku se vidi muškarac s policijskim šlemom, ali bez uniforme, kako se pridružuje policiji kada su izbili sukobi. Zgrabio je jednu ženu za vrat i vukao je niz ulicu, pre nego što su oboje nestali iz vidokruga kamere. Ubrzo nakon toga se vratio na scenu i zgrabio jednog mladog demonstranta za vrat, udarao ga u glavu i očito ga gazio po stomaku kada je pao na zemlju.