Makron Foto: Beta/AP/Olivier Matthys

Emanuel Bone se u utorak vraća u Teheran, kaže se u saopštenju Jelisejske palate, ali nije jasno koliko on ostati u iranskoj prestonici i sa kim će se sresti.

Makron je za vikend najavio da traži način za nastavak dijaloga Irana i zapadnih partnera a u okviru tih napora on je u subotu telefonom razgovarao sa iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem.

Iran je odlučio da od danas poveća nivo obogaćivanja uranijuma kako bi izvršio pritisak na evropske sile da preduzmu praktične korake za očuvanje nuklearnog sporazuma iz 2015. godine koji su SAD napustile pre godinu dana. Iranske novinske agencije javile su da je Teheran danas počeo da obogaćuje uranijum do nivoa od 4,5 odsto, čime je probio granicu postavljenu pre četiri godine.

Sporazumom koji je 2015. potpisao sa šest velikih sila – SAD, Rusijom, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom, Nemačkom i EU, Iran je pristao da ograniči aktivnosti na obogaćivanju uranijuma, a zauzvrat su mu ukinute medjunarodne sankcije. SAD su pre godinu dana napustile sporazum i ponovo uvele sankcije Teheranu, dok ostale potpisnice nastoje da sačuvaju sporazum i da smanje tenzije. Prema tom sporazumu, Iran ne sme da ima više od 300 kilograma uranijuma obogaćenog do 3,67 odsto.

Povezani tekstovi