Makron se na Forumu za mir založio za pregovore o okončanju rata u Ukrajini 1AP Photo/Christophe Ena, Pool

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) založio se danas na Pariskom forumu za mir za pregovore o okončanju rata u Ukrajini koji ugrožava ceo svet.

Makron, koji je organizovao debatu sa liderima sa juga u sklopu Pariskog foruma za mir, već mesecima pokušava da pokrene mirovne pregovore između Ukrajinaca i Rusa.

„Taj rat je izazvao glad na južnoj hemisferi i zbog toga to nije rat zemalja severa“, izjavio je na debati argentinski predsednik Alberto Fernandes (Fernandes).

Predsednik Argentine je zatražio pregovore za postizanje mira dodajući da će i zemlje Latinske Amerike „sedeti za stolom“.

Predsednik Gvineje Bisaoa Umaro Sisoko Embalo (Sissoco), čija zemlja trenutno predsedava Ekonomskom zajednicom zapadnoafričkih država (ECOVAS), izjavio je da je „za međunarodnu zajednicu jedino pitanje na dnevnom redu“ sukob Ukrajine i Rusije dok u Africi takođe postoje ratovi.

„Imam utisak da bi, ukoliko bi bilo ozbiljnog dijaloga, rat (u Ukrajini) mogao da se završi veoma brzo“, dodao je Embalo.

U Parizu je danas počeo dvodnevni Forum za mir, koji je Makron pokrenuo 2018. godine na 100. godišnjicu Primirja u Prvom svetskom ratu, u cilju promovisanja multilateralizma.

Tema ovogodišnjeg foruma je „Prevazići višestruku krizu“. Na forumu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji danas završava dvodnevnu posetu Francuskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.