Foto: Beta/ AP Photo

U „manifestu“ od 87 strana između ostalog piše: „Želim da pokažem osvajačima da naše zemlje nikada neće biti njihove zemlje, naše domovine su naše i da, sve dok beli čovek živi, oni nikada neće osvojiti naše zemlje i oni nikada neće zameniti naše ljude“. Kako se dalje navodi, napadač je inspirisan napadom norveškog desničara Andresa Brejvika, ali i desničarskim pokretima i ličnostima širom sveta – iz Rusije, Bugarske, uključujući i Balkan. Na oružju koje je koristio u napadu ispisani su datumi više bitaka protiv Otomanske imperije, poput Bitke kod Beča 1863, kao i imena više vojskovođa i istorijskih ličnosti.

Napadač je preko naloga na društvenoj mreži Fejsbuk, koji mu je juče ugašen, iako kopije snimaka cirkulišu nekim sajtovima, uživo prenosio napad, spominjao napadače na džamije u Italiji i Kanadi. Kao razloge za napad naveo je da je to „osveta za smrt hiljada osoba koje su izveli stranci“. „Neka zabava počne“, rekao je on kada je započeo svoj pohod, obučen u maskirnu uniformu.

Zatim je, vozeći do džamije, u automobilu slušao srpsku nacionalističku pesmu. Kad je stigao, vozilo je parkirao u ulici nedaleko od mesta napada. Uzeo je oružje i krenuo prema džamiji. Stao je na ulazna vrata i pucao na svakoga ko se kretao. Ispalio je, kako se navodi, 100 metaka.

Povezani tekstovi