Mapa: Koje države (ne)priznaju nezavisnost Kosova 1

Kosovo je 17. februara 2008.  na vanrednoj svečanoj sednici Parlamenta proglasilo nezavisnost od Srbije. Za Deklaraciju o nezavisnosti izjasnilo se svih 109 prisutnih zastupnika.

Vlada Srbije još je iste večeri donela odluku o poništenju te deklaracije kao protivpravnog čina privremenih institucija u Prištini, a potom je sazvala vanrednu sednicu Skupštine Srbije. Sednica je održana 18. februara i na njoj je 225 zastupnika glasalo za potvrdu odluke Vlade o poništenju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. Nije bilo suzdržanih ni glasova protiv, dok zastupnici Liberalno-demokratske partije, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Stranke vojvođanskih Mađara nisu glasali.

Podeljena međunarodna zajednica

Pitanje međunarodnog priznanja nezavisnosti Kosova podelilo je međunarodnu zajednicu.

Većina zapadnih zemalja podržale su nezavisnost dok su je Rusija i Kina oštro osudile.

Prva zemlja koja je priznala nezavisnost Kosova bila je Kostarika, potom Avganistan. Sledile su ih Sjedinjene Američke Države, Francuska, Velika Britanija, Albanija i Turska. Do današnjeg dana nezavisnost Kosova je ukupno priznalo 115 država sveta.

Države koje su priznale pasoš Republike Kosovo kao važeći putni dokument, iako nisu priznale Kosovo kao nezavisnu državu su: Grčka, Rumunija, Slovačka, Bosna i Hercegovina, Kina, Izrael, Brazil i Rusija.

U maju 2016. godine Kosovo je postalo punopravnim članom organizacija UEFA i FIFA.

Mapa: Koje države (ne)priznaju nezavisnost Kosova 2

Preuzeto sa Al Jazeera