Makron predložio formiranje “paralelne evropske zajednice” za zemlje koje streme članstvu 1Foto: EPA / Lionel Bonaventure

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da će nastojanja Ukrajine da se pridruži Evropskoj uniji trajati verovatno nekoliko decenija.

Obraćajući se Evropskom parlamentu u Strazburu, Makron je sugerisao da Ukrajini treba dati nadu u kratkoročnom periodu dok čeka odluku.

„Ukrajina je svojom borbom i svojom hrabrošću već iskreni član naše Evrope, naše porodice, naše unije. Čak i ako joj sutra dodelimo status kandidata, svi dobro znamo da bi proces da joj se omogući da se pridruži zaista potrajao nekoliko godina, verovatno nekoliko decenija“, kazao je Markon, a prenosi britanski Gardijan.

Makron je predložio, umesto da EU umanji stroge standarde kako bi se omogućilo zemljama da se brže pridruže, stvaranje „paralelne evropske zajednice“ za zemlje koje teže da se pridruže bloku ili, očigledno misleći na Britaniju, zemlje koje su napustile uniju.

Kako je precizirao, ova „evropska politička zajednica“ bila bi otvorena za demokratske evropske nacije koje se pridržavaju „osnovnih evropskih vrednosti“ u oblastima kao što su politička saradnja, bezbednost, saradnja u energetici, transportu, ulaganje u infrastrukturu ili kretanje ljudi.

„Njeno uključivanje ne bi nužno prejudiciralo buduće članstvo u EU. Niti bi bio zatvoreno za one koji su ga napustili“, kazao je Makron.

Njegovi komentari usledili su nakon što je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla da će najviše telo EU sledećeg meseca objaviti svoje početno mišljenje o kandidaturi Ukrajine za članstvo.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.