Mas: Nemačka neće promeniti stav o Severnom toku 2 1Foto: EPA-EFE/ CLEMENS BILAN

Berlin ne planira da se povuče u sporu sa SAD oko gasovoda Severni tok 2, izjavio je nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas (Heiko Maas) za agenciju DPA, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).

„Ne treba da razgovaramo o evropskom suverenitetu ako to podrazumeva da sve što radimo u budućnosti bude onako kako to želi Vašington“, rekao je Mas uoči 20. januarua kada će Džozef Bajden (Jozef Biden) preuzeti dužnost američkog predsednika od Donalda Trampa (Trump).

Berlin želi novi početak sa Vašingtonom u eri Bajdena nakon što su se odnosi pogoršali tokom Trampovog mandata, piše nemačka agencija DPA. Ali, kako je rekao Mas, i dalje će postojati sporne tačke.

„Nemačka vlada neće promeniti stav o Severnom toku 2. Važno je da smo usklađeni sa centralnim strateškim i geopolitičkim pitanjima, da smo na istoj strani“, rekao je Mas.

DPA piše da se ne očekuje promena američke politike Bajdenovom inauguracijom i da izabrani predsednik, demokrata Bajden, kao i Tramp odbacuje projekat gasovoda.

Severni tok 2 treba da dovede ruski gas direktno u Nemačku, najveću ekonomiju Evropske unije, rutom ispod Baltičkog mora.

SAD su ocenile da je gasovod pretnja bezbednosti NATO saveznika u EU zbog sve veće zavisnosti od ruske energije i zapretile su novim sankcijama.

Oni koji podržavaju projekat Severni tok 2 optužuju SAD da samo žele da budu u poziciji da bolje prodaju sopstveni gas Evropi.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.