Maska obavezna u Belgiji u zatvorenom prostoru 1Foto: EPA / NARONG SANGNAK

U Belgiji će nošenje maski u prodavnicama i u još nekim zatvorenim prostorijama u cilju suzbijanja pandemije virusa korona biti od danas obavezno, rekla je premijerka ove zemlje Sofi Vilmes.

Prekrivanje nosa i usta je već obavezno u javnom prevozu, kao i za one koji rade u okruženju gde je neophodan bliski kontakt, kao što su frizeri.

Ovo pravilo će, međutim, danas biti prošireno i na prodavnice i tržne centre, kao i na bioskope, pozorišta, koncertne dvorane, mesta za molitve, muzeje, biblioteke, rekla je u četvrtak uveče predsednica belgijske vlade.

„Ova lista se može vremenom menjati, u zavisnosti od epidemiološke situacije u našoj zemlji. Nošenje maske se uvek strogo preporučuje i u drugim situacijama“, ukazala je Vilmes.

Belgija je na meti kritika zbog načina na koji se bori s pandemijom virusa korona, delimično zbog stope smrtnosti po glavi stanovnika, koja je među najvišim u svetu. Belgijski zvaničnici to pripisuju rezultatu savesnog prebrojavanja smrtnih slučajeva nezavisnih epidemiologa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.