Mediji: Izrael nezadovoljan što SAD nisu pooštrile stav prema Iranu 1foto EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Izrael je navodno zaključio da SAD neće pooštriti stav o Iranu i ubrzava sopstvene pripreme da deluje ako bude potrebno. Sudeći po izveštaju izraelskog TV Kanala 12 koji se poziva na neimenovane bezbednosne izvore Izrael „nije uspeo da izmeni američku poziciju o odnosu na sporazum s Iranom“, što je stvorilo nezadovoljstvo u Jerusalimu. 

Takođe se navodi da je Izrael pokušao da utiče da Amerikanci zauzmu snažnije pozicije i pojačaju pritisak na Taheran, ali se dve strane ne slažu u odnosu na to kako da se zaustavi iranski nuklearni program.

Izraelski zvaničnici sada pokušavaju da navedu Amerikance na „alternativni plan“, što se smatra aluzijom na moguću vojnu operaciju.

Ako Amerikanci ne pristanu da učestvuju Izrael će morati sam da pripremi tu opciju, dodaje se u izveštaju.

TV Kanal 12 takodje javlja da je bezbednosni establišment identifikovao kretanje Iranaca i iranskih saveznika koji se navodno pripremaju za „provokacije“ protiv američkih i izraelskih interesa na Bliskom istoku u odogovoru na posetu predsednika SAD Džozefa Bajdena Izraelu i u pokušaju da povećaju pritisak na Bajdenovu administraciju.

Bajden i premijer Izraela Jair Lapid su se danas sastali u Jerusalimu i posle sastanka objavili da neće dozvoliti da Iran postane nuklearna sila. Oni se međutim ne slažu kako da se to postigne.

Američki lider je na zajedničkoj konferenciji za novinare s izraelskim liderom rekao da on i dalje želi da pruži diplomatiji šansu.

Lapid je nešto ranije ocenio da same reči neće omesti nuklearne ambicije Teherana, preneo je AP.

I mada je Bajden nagovestio da ističe strpljenje on se još uvek nada da bi Iran mogao ponovo da se pridruži sporazumu sa velikim silama čiji je cilj sprečavanje izgradnje atomske bombe.

Bajden je oživljavanje nuklearnog sporazuma kojem je posredovala administracija Baraka Obame 2015. godine postavio kao prioritet kada je postao predsednik.

Taj sporazum je tri godine kasnije napustio tadašnji predsednik SAD Donald Tramp, što je Izrael pozdravio jer se oštro protivio takvom dokumentu.

U ovom trenutku zvaničnici Bajdenove adminstracije sve manje veruju u mogućnost da se Iran vrati sporazumu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.