Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

„Potrebno je još mnogo posla, ali je uslov uspešan referendum. Ne želim da se mešam u vašu odluku, ali želim da kažem da je ovo istorijska šansa. Ne ostanite na ovaj istorijski dan kući, iskoristite ovu mogućnost da kažete šta želite za budućnost vaše zemlje“, kazala je Merkel.

Ovo je prva poseta Angele Merkel Makedoniji i deo je podrške međunarodne zajednice pred referendum 30. septembra, na kojem građani Makedonije treba da se izjasne da li podržavaju Dogovor sa Grčkom o imenu države.

Trideseti septembar, poručila je građanima, je „ključan dan za jedinstvo vaše zemlje“, te čestitala 27. godišnjicu nezavisnosti Makedoncima, koja se obeležava upravo na dan njene posete.

„Ljudi 30. septembra imaju mogućnost, slično kao što su napravili prije 27 godina – da glasaju da li žele pridruživanje EU i NATO-u, a to podrazumeva istovremeno i prihvatanje Dogovora sa Grčkom“, rekla je Merkel.

Odgovarajući na novinarsko pitanje zašto se Makedoncima preti izolacijom ako budu rekli ‘ne’ Dogovoru sa Grčkom, ona je rekla kako „niko ne preti izolacijom makedonskim građanima“, te da „oni mogu i treba sami da odluče o budućnosti države“.

Merkel se sastala i sa liderom opozicione VMRO DPMNE Hristijanom Mickoskim. Pre tog sastanka, ona je rekla da će mu preneti istu poruku koju je rekla i premijeru Zaevu.

Zaev je, pak, poetu Angele Merkel Skopju okarakterisao kao „ohrabrenje za Makedonce da „naprave istinski korak na predstojećem referendumu“.

„Ova poseta je snažna poruka i podsticaj za nas uoči referenduma na kome će građani naše zemlje izabrati budućnost. Ova poseta je još jedno ohrabrenje da velike sile podržavaju obe strane u doslednom provođenju Dogovora i potvrda da Dogovor garantuje makedonsku budućnost i naše mesto u EU i NATO-u. Upravo zato smo ohrabreni da uradimo istorijski iskorak“, rekao je Zaev.

Merkel je inače prvi nemački kancelar koji dolazi u Makedoniju nakon Gerharda Šredera, koji je kratko boravio u zemlji za vreme kosovske krize 1999. godine. Pre nekoliko dana premijer Zaev je najavio direktniju uključenost zvaničnog Berlina u Makedoniji. On je najavio formiranje nemačko-makedonskog upravačkog komiteta, koji će odlučivati o ekonomskim pitanjima, te da će on imati jednog savetnika u svom kabinetu, kojeg će predložiti nemačka ekonomska zajednica. Ovu informaciju je potvrdila i Angela Merkel na konferenciji za novinare u Skopju.

Dok je Skopje dočekivalo Merkelovu, u Solunu je Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio kako će realizovanju vizije Soluna kao glavne trgovačke, transportne, energetske i ekonomske tačke Balkana pomoći i Dogovor sa Makedonijom.

„Prvi korak da Solun dobije lidersku ulogu na Balkanu i u okviru tog cilja, da bi realizovali ovu viziju, duboko verujem da je dogovor sa bivšom jugoslovenskom Republikom Makedonijom ono što menja smer i orijentaciju grada i severne Grčke“, rekao je Cipras u Solunu, u razgovoru sa upravom Međunarodnog sajma, kojeg je ocenio istorijskim.

Istovremeno su u Grčkoj za subotu uveče najavljeni protesti protiv Dogovora sa Makedonijom. Takođe, već se održavaju protesti kojim se traže promene reformi za koje radnici tvrde da su povredile njihova prava i uvele Grčku u siromaštvo.

Poseta Angele Merkel Skopju dala je pečat intenzivnim diplomatskim aktivnostima evropskih lidera proteklih sedam dana u Makedoniji, gdje su već boravili generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, ministar vanjskih poslova Luksemburga Žan Aselborn, te austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

U petak je austrijski kancelar Sebastian Kurz pozvao građane Makedonije da učestvuju na predstojećem referendumu i podrže Dogovor sa Grčkom o imenu države i time evropsku perspektivu Makedonije. Rešenje pitanja imena je velika šansa za Makedoniju i celi region, poručio je Kurz u Skoplju.

Dan prije, u Skopju je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio građanima Makedonije da neće biti ulaska u NATO ako Dogovor sa Grčkom ne bude proveden.

„Za nekoliko nedjelja ćete imati referendum na kome treba da odlučite o budućnosti, o vašem članstvu u EU i NATO-u, a NATO je spreman da vas prihvati kao 30. zemlju članicu“, poručio je generalni sekretar NATO-a u petak, tokom dvodnevne posete Makedoniji.

Naredne sedmice u Makedoniju stiže američki senator i predsednik Komisije za državnu sigurnost Ron Džonskon, koji će posetiti i Grčku, Srbiju i Kosovo i razgovarati sa zvaničnicima tih država.

Džonson je jedan od visoko rangiranih saradnika američkog predsednika Donalda Trampa, zadužen za specijalne misije, podseća agencija Mia. On je predsedavajući Potkomiteta za evropsku i regionalnu sigurnosnu saradnju. U javnim istupima do sada se zalagao za veliki angažman Vašingtona na Balkanu i integraciju zemalja ovog regiona u EU i NATO.

U međuvremenu, u Makedoniji se vrše pripreme za referendum na kojem će građani odgovoriti na pitanje „Da li ste za članstvo u EU i NATO-u sa prihvatanjem Dogovora između Republike Makedonije i Republike Grčke?“.

Dogovor dve države potpisali su u junu ministri spoljnih poslova Makedonije i Grčke Nikola Dimitrov i Nikos Kodzijas i između ostalog predviđa da naziv države bude Republika Severna Makedonija za upotrebu unutar države i u međunarodnim odnosima.

Sprovođenje Dogovora bi se trebalo da odvija etapno, a stupiće na snagu kada obje strane prihvate dokument u saglasnosti sa unutrašnjim procedurama.