Mijatović: Sramota za BiH 1Foto: EPA-EFE/ JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Ovo je sramota za Bosnu i Hercegovinu, sramim se kao Bosanka zbog situacije na „Vučjaku“, izjavila je visoka poverenica Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović, koja je danšnju posetu BiH počela obilaskom ovog migrantskog kampa koji se nalazi nedaleko od Bihaća, na severozapadu Bosne i Hercegovine.

„Ovaj kamp se mora zatvoriti danas ili sutra. Ako se ne zatvori, ljudi će ovde počinjati umirati“, rekla je Mijatović, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ona je najavila razgovore sa predstavnicima vlasti u Unsko-sanskom kantonu i vlasti u Sarajevu krajem sedmice. Ranije je saopšteno da će Mijatović obići i druge migrantske kampove u BiH i 6. decembra u Sarajevu održati konferenciju za medije.

Istovremeno, oko 600 migranata u „Vučjaku“ je najavilo da neće uzeti hranu jer je u tom kampu, kako navode, nemoguće boraviti zbog prvog snega koji je juče pao.

Kamran iz Pakistana kazao je za RSE da je noć između ponedeljka i utorka bila izuzetno teška zbog niskih temperatura i snega.

„Želimo u neki centar jer ovo nije kamp za ljude. Nismo kriminalci, ubice, ni teroristi. Zbog čega smo osuđeni na ovo? Mnogo puta sam davao intervjue i pričao mnogim medijima kako je ovde, ali ništa se nije promenilo. Želimo dalje. Ovo je nemoguće“, rekao je Kamran.

„Deo migranata je tokom noći napustio kamp i spustio se u Bihać. „Imamo prvi bunt migranata u ‘Vučjaku’. Apelovali smo i tražili da se izmeste, međutim, ništa se nije desilo. Šta će danas biti – teško je reći“, izjavio je novinarki RSE u ‘Vučjaku’ sekretar Crvenog krsta Grada Bihaća Selam Midžić.

Posle kiše i snega šatori u kojima su migranti većinom su poplavljeni jer prokišnjavaju, navodi Al Jazeera Balkans. Za migrante su tamo zaduženi predstavnici bihaćkog Crvenog krsta. Pod težinom snega nekoliko šatora u kojima su boravili migranti je srušeno, što je automatski značilo da su neki ostali i bez ovog hladnog krova nad glavom, prenosi klix.ba.

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić izjavio je u subotu da bi za dvadesetak dana trebalo da budu stvoreni kapaciteti za prihvat prvih migranata u kasarni Blažuj kod Sarajeva. On je rekao da je cilj zatvoriti „divlji kamp Vučjak“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.