Milanović i Plenković nastavili sukob, ovaj put zbog Bugarske i Severne Makedonije 1Plenković i Milanović Foto: EPA-EFE/ ANTONIO BAT

Predsednik i premijer Hrvatske, Zoran Milanović i Andrej Plenković nastavili su danas verbalni sukob koji traje mesecima, ovaj put zbog Milanovićeve kritike bugarske politike prema Severnoj Makedoniji.

Plenković je nazvao Milanovića „huškačem i prevarantom#“, a Milanović je rekao da premijer „ide okolo i lupeta kao zadnja baba na pijaci“.

Polemika se povela zbog Milanovićeve nedavne izjave posle sastanka na Brdu kod Kranja u Sloveniji da se Severna Mekedonija nalazi u nemogućoj poziciji, jer joj jedna država članica EU ulazi u „intimni prostor“ zahtevom da u udžbenicima istorije „svoju nacionalnu genezu definiše onako kako to traži susedna država“.

Bugarska je osudila tu izjavu, a premijer Plenković je juče izjavio da su posle Mlanovićeve izjave zabeležena dva incidenta protiv bugarskih državljana. Druge detalje nije naveo.

Milanović je danas rekao da ne zna o kakvim je incidentima reč, da o njima ne zna ni on ni novinari, a policija ništa nije objavila.

„Predsednik Vlade ide okolo i lupeta k’o zadnja baba na pijaci o nekakvim napadima na Bugare u Hrvatskoj. Ja bih osećao odgovornost da objasnim šta sam mislio tom izjavom da kažem“, izjavio je Milanović novinarima u Slunju.

Hrvatski predsednik je upitao čime je to huškao.

„Time što sam upozorio na politiku jedne države prema drugoj državi, nama prijateljskoj, da je nekorektna i dugoročno štetna. I rekao sam da je pritisak i ucenjivanje male, susedne države pogrešan“, dodao je hrvatski predsednik.

On je upitao i kako bi bilo da „neko u Hrvatskoj odriče pravo Bošnjacima da svoj jezik zovu bošnjačkim“ utvrdivši da to nikome ne pada na pamet.

Milanoviću je vrlo brzo odgovorio Plenković koji je boravio u Splitu kao podrška kandidatima Hrvatske demokratske zajednice u drugom krugu lokalnih izbora u nedelju.

„Taj huškač i prevarant je odgovoran za prijavu koja je došla od bugarske ambasade za napade na troje bugarskih državljana. Zašto? Zato što je na Brdu kod Kranja govorio protiv Bugarske“, rekao je Plenković dodavši da je u međuvremenu saznao da su napadnuta  tri, a ne dva bugarska državljana.

On je naglasio da njegova vlada „nikada u politički jasnom zagovaranju podrške Severnoj Makedoniji nije antagonizovala Bugarsku“.

„On dođe jednom i napravi šta? Da dođe nota za napadanje bugarskih državljana. To je huškač. Tu bozu prodavati neće hrvatskim građanima“, rekao je premijer, preneli su lokalni mediji.

Na pitanje je li dokazano da su napadi povezani s Milanovićevom izjavom, Plenković je odgovorio da će to utvrditi policija.

Hrvatski mediji preneli su da je MUP tek danas saopštio da prikuplja informacije „o protivpravnom ponašanju na štetu troje bugarskih državljana nakon što ih je o tome informisala vlada na osnovu obaveštenja bugarske ambasade“. Drugi detalji nisu saopšteni.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.