Milanović: Jadno je što srpske vlasti izjednačavaju Dražu Mihailovića i Tita 1Foto: BETAPHOTO/HINA/Mario STRMOTIC/DS

Hrvatski predsednik Zoran Milanović ocenio je danas da je izjednačavanje četničkog vođe Draže Mihailovića i antifašističkog lidera Josipa Broza Tita „jadno“ i optužio srpske vlasti da time „rasturaju svest dece i mladih“.

„To je jadno što rade, to je način indoktriniranja i rasturanja dečije i svesti mladih ljudi“, rekao je Milanović novinarima, prenosi Hina.

Milanović je, komentarišući skup u Narodnom pozorištu u Beogradu povodom 9. maja, Dana pobede nad fašizmom, gde su na video bimu stajale jedna do druge fotografije Draže Mihailovića i Tita, rekao da Mihailović i Tito nisu isti.

„Ne, nisu isti. Draža Mihailović je jedna obična budala. On nije isti kao Ante Pavelić (fašistički vođa u Hrvatskoj tokom rata), on je bio jedan oportunista i na kraju zločinac“, rekao je Milanović.

Za Mihailovića je rekao da ga je američki predsednik Hari Truman odlikovao zato što je spasio 300 padobranaca.

„To je kao kad opljačkaš banku i onda nekom usput daš burek, usput i kao imaš veliko srce“, kazao je Milanović.

Po njegovim rečima, zločini četnika i njihov kukavičluk su „oportunizam i poznata stvar“, a protiv njih su se „najkrvavije borili“ Srbi, Crnogorci i Hrvati Dalmatinci.

Dodao je da je većina Hrvata tokom rata bila kod kuće i da „biti domobran uopšte nije zločin, to je okej“ te da je od boraca veći deo bio u partizanima, a manji na strani Sila Osovine i ustaškog pokreta.

„Ako ne znam šta je u mom narodu bilo dobro i loše, onda sigurno ne mogu aspirirati da vodim taj narod i tu zajednicu kao demokratski izabrani lider. Nažalost, kod naših suseda je sve deluzija“, rekao je Milanović.

Na svečanosti u Narodnom pozorištu u Beogradu povodom Dan pobede nad fašizmom 9. maja, gde su na video bimu jedna pored druge stajale fotografije saradnika nacista Mihailovića i Tita, vođe partizana koji su se protiv njih borili u Drugom svetskom ratu, navodi Hina.

Na tom skupu bili su srpski predsednik Aleksandar Vučić, predsednik parlamenta Ivica Dačić i ministri u srpskoj vladi.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

11 reagovanja na “Milanović: Jadno je što srpske vlasti izjednačavaju Dražu Mihailovića i Tita”

 1. Kiza Milanovic, bas iskreno zabrinut za Srbiju.
  A ako je Draza bio saradnik nacista, ko je bio saradnik ustasa….ko je popunio tu finu istorijsku prazninu, izmedju Pavelica i Tudjmana. Mislim za Kizu razumljivo, ali od otimaca salonskih stanova, dokle bre vise,

  • Питање за Милановића:
   Где је и када његова држава, којој је председник, одржала скуп ради обележавања 9.маја, Дана победе над фашизмом?!
   Или га они још нису победили?

 2. Ljudi zaboravljaju da su i amerikanci izjednačili Tita i Dražu pre Srbije. Pa im niko nije prebacivao da su jadni. Čak ni kada su mu dali orden. Kada su ga oni podržali, Srbija nije bila samostalna…

  • Jeste, jer je Amerikancima bilo vazno da se neko bori protiv Nemaca. Nisu ulazili u sustinu pokreta. A mi znamo vise I imamo vise dokumenata. Jasno je da Drazin pokret bio nacionalno orijentisan u jednoj visenacionalnoj drzavi. A davanje veceg znacaja jednoj naciji u mesovitoj sredini je tipicno za fasizam. Titov pokret je bio visenacionalno orijentisan.

 3. Hrvatska vec tridesetak godina pokusava da izjednaci Jasenovac i Blajburg, kada smo vec kod jadnosti , bednosti, podlosti i licemerja. Milanovic bi zaista trebao da napravi jednu duzu pauzu u davanju izjava, svojim zadnjim izjavama o Jasenovcu, Kosovu, Paracinu itd. podigao je lestvicu neznanja, demagogije, kompleksa… Treba sada da odmori i da dozvoli da ga i drugi u regionu stignu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.