Foto: EPA-EFE/ALEJANDRO GARCIA

Veliki odziv građana odgovor je na apele katalonskog lidera Kima Tore i njegovog prethodnika Karlesa Pućdemona, koji su istakli da će masovnost demonstracija potvrditi neprekidnu podršku nezavisnosti španske pokrajine.

Protesti su organizovani tek nešto više od godinu dana nakon referenduma o nezavisnosti Katalonije, koji je rezultirao slanjem policije za razbijanje pobuna i unilateralnim proglašenjem nezavisnosti. Tora je, kao i ostali demonstranti, nosio žutu traku, čime se aludira na devetoricu političara koji u pritvoru čekaju suđenje zbog učešća u pokušaju otcepljenja Katalonije.

Suđenje devetorici političara trebalo bi da počne krajem godine.

Radio skobodna Evropa navodi da je noć uoči Diade, predsednik Katalonije, Kim Tora, je rekao da namerava da nastavi sa planom ostvarivanja suverene republike koja je unilateralno proglašena 27. okobra prošle godine, nakon referenduma održanog 1. oktobra 2017., uz brutalno nasilje zvaničnog Madrida nad pristalicama nezavisnosti.

Nezavisnost je tada proglasio bivši predsednik Katalonije Karles Pućdemon koji je od pobegao u Brisel, nakon što je za njim raspisana poternica, a vlada bivšeg premijera Rahoja preuzela direktnu upravu nad Katalonijom.

„Ovde se ne radi samo o nazavisnosti Katalonije“ rekao je Tora tokom susreta sa stranim medijima u utorak.

„To je borba za osnovna prava i slobodu izražavanja u Španiji“ rekao je on citirajući repera Valtonyc koji je osuđen na tri i po godine zatvora zbog vređenja kralja, Felipe VI.

Tora je rekao da je otvoren za pregovore o zatvorenicima (veliki broj političkih zvaničnika Katalonije, proindipendista su uhapšeni prošle godine i sudi im se), te je poručio da to ni u jednom trenutku ne sme biti iskorišćeno kao prepreka za pregovore.