Ministar odbrane Izraela sastao se sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom pred posetu Bajdena 1Foto:Pixabay/edu_castro27

Palestinski predsednik Mahmud Abas i ministar odbrane Izraela Beni Ganc sastali su se na Zapadnoj obali kako bi razgovarali o saradnji pred posetu predsednika SAD Džozefa Bajdena (Joseph Biden) regionu naredne nedelje.

Ministarstvo odbrane Izraela je za taj sastanak u četvrtak u Ramali saopštilo da je održan u pozitivnoj atmosferi i da se usredsredio na bezbednosnu saradnju, te regionalnu zabrinutost za bezbednost.

Ganc je poželeo Abasu i palestinskom narodu sretan muslimanski praznik Eid al Adha koji počinje ovog vikenda, a u saopštenju se dodaje da su se njih dvojica složili da „nastave bezbednosnu saradnju i izbegavaju aktivnosti koje bi mogle izazvati nestabilnost“.

Abas je naglasio važnost kreiranja političkog horizonta, poštovanja potpisanih sporazuma i zaustavljanje akcija i mera koje vode do pogoršanja situacije“, objavio je na Tviteru Abasov visoki savetnik Husen al Šeik.

Palestinski predsednik je takođe naglasio važnost postojanja „atmosfere mira pre Bajdenove posete koja je dobrodošla“, dodaje se u poruci na Tviteru.

Ganc se sastao s Abasom nekoliko puta protekle godine i najavio mere za poboljšanje ekonomskih uslova na Zapadnoj obali.

On je ostao ministar odbrane u prelaznoj vladi pred izbore planirane za 1. novembar.

Mirovni proces je zastoju već više od jednu deceniju i sastanci na visokom nivou između izraelskih i palestinskih lidera su retki i fokusiraju se na svakodnevnu ekonomsku i bezbednosnu saradnju.

Očekuje se da će se Bajden sastati sa najvišim izraelskim i palestinskim liderima naredne nedelje.

Izraelski mediji navode, pozivajući se na jednog paletinskog zvaničnika, da Abas planira da iznese nekoliko zahteva zbog izraelskih vojnih operacija na okupiranoj Zapadnoj obali, a pre svega izraelskih racija u području grada Dženina u kojima su ubijene desetine Palestinca, uključujući dugogodišnju novinarku Al Džazire Palestinku Širin Abu Akleh koja je imala i državljanstvo SAD.

Izraelska vojska skoro svakodnevno ulazi u palestinske gradove i sela na Zapadnoj obali posle niza smrtonosnih napada Palestinaca u kojima je ubijeno 19 ljudi, uglavnom u Izraelu, a mnogi napadači su došli iz područja Dženina.

Većina ubijenih Palestinaca je pucala ili bacala kamenice na izraelske snage, ali su poginula i najmanje dva slučajna prolaznnika.

Istraga smrti novinarke je takođe bila na dnevnom redu sastanka Abasa i Ganca pošto je u ponedeljak Stejt departmnet saopštio da ju je verovatno ubio izraelski vojnik, ali da je smrotonosni meta suviše oštećen da se donese konačan zaključak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.