Ministar spoljnih poslova moldavskog Pridnjestrovlja želi nezavisnost od Moldavije i priključenje Rusiji 1Foto: Shutterstock

Ministar spoljnih poslova moldavskog Pridnjestrovlja Vitalij Ignjatjev izjavio je danas da to područje želi nezavisnost od Moldavije i priključenje Rusiji.

Ignjatjev je ocenio da status Moldavije kao kandidata za članicu Evropske unije sprečava svaki oblik saradnje, javlja AP.

Posle oružanog sukoba 1992. godine, u Pridnjestrovlju se nalaze ruske mirovne snage. Od kada je u februaru Rusija napala Ukrajinu, sve se glasnije čuju tvrdnje da Moskva želi da preuzme potpunu kontrolu nad Pridnjestrovljem i 470.000 stanovnika te teritorije.

Ignjatjev je rekao u Moskvi da Pridnjestrovlje želi ostvarenje ciljeva utvrđenih na referendumu 2006. godine – “nezavisni razvoj i slobodni ulazak u Rusku Federaciju”, s tim da je “glavni prioritet nezavisnost”.

“Dobijanjem statusa kandidata za članstvo u EU, Moldavija je prešla Rubikon. To je kraj izgradnje političkih odnosa u određenom zajedničkom prostoru, jer je odluku donelo isključivo moldavsko rukovodstvo, ne zajednički, a niko ne može govoriti u naše ime”, izjavio je Ignjatjev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari