Ministarstvo spoljnih poslova Rusije: Dopisnici ruskih medija napadnuti u Berlinu 1foto EPA-EFE/OMER MESSINGER

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je u Berlinu 6. maja izvršen napad na stambenu zgradu u kojoj žive dopisnici ruskih medija iz Nemačke, a da je u zgradi nađena improvizovana eksplozivna naprava.

Novinari i članovi njihovih porodica su evakuisani, a na lice mesta su pozvani policajci i stručnjaci za eksploziv.

Ministarstvo ocenjuje da je reč o direktnoj posledici „progona ruskih medija i njihovih zaposlenih na Zapadu“.

Anegcija RIA Novosti javila je da je ruska ambasada u Berlinu uputila notu nemačkom ministarstvu inostranih poslova u kojoj zahteva istragu.

Berlinska policija potvrdila je za RIA Novosti da je istraga to već u toku i da su uključeni su tužilaštvo i resor državne bezbednosti.

Ispolitizovana odluka da se ruski mediji uklone sa etra u Evropskoj uniji dovela je do progona ruskih medija na Zapadu, ocenjuje ruska strana.

Ministarstvo zahteva od vlasti Nemačke, drugih zemalja EU i NATO da preduzmu hitne mere za zaštitu ruskih novinara i članova porodica na njihovoj teritoriji i ukazuje kako je nemačka vlada dužna da sprovede temeljnu istragu ovog zločina.

„Nepristrasnu ocenu ovog eklatantnog napada na osnovne principe demokratije – slobodu govora i bezbednost novinara – trebalo bi da daju specijalizovane strukture za zaštitu prava novinara UN, Uneska i OEBS“, zaključeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.