Misija SB UN pozvala vlasti Malija da zakažu izbore za februar 1EPA-EFE/MOHAMED MESSARA

Misija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) pozvala je vlasti Malija da zakažu izbore za februar kako bi realizovale sporazume postignute sa regionalnim blokom zapadnoafričkih zemalja posle prošlogodišnjeg državnog udara.

Tokom posete Maliju ovog vikenda radi procene bezbednosne situacije, članovi Misije SB, na čelu sa ambasadorom Kenije pri UN Martinom Kimanijem, sastali su se sa privremenim premijerom i predsednikom Malija, predstavnicima civilnog društva i grupama koje su potpisale mirovni sporazum.

Kimani je danas rekao da većina građana Malija želi političke i institucionalne reforme.

„Sada čekamo okončanje prelaznog perioda koje treba da dovede do organizovanja izbora“, kazao je Kimani.

Vlasti Malija, međutim, navele su posle sastanaka sa članovima Misije SB UN da žele da organizuju višednevne konsultacije različitih grupa u decembru radi utvrđivanja puta ka izborima.

Aktuelni privremeni predsednik Malija, pukovnik Asimi Goita zbacio je u avgustu 2020. demokratski izabranog šefa države Ibrahima Bubakara Kejtu.

Goita je kasnije pristao na prelaznu vlast, na čelu sa civilnim predsednikom države, ali je te lidere zbacio u maju, kada su oni objavili rekonstrukciju vlade i bez konsultacija sa njim smenili dve pristalice vojne hunte.

Nakon toga, Goita je u junu položio zakletvu kao prelazni predsednik države.

Obećao je da će omogućiti povratak civilne vlade u zemlji posle izbora u februaru 2022. godine.

Mali se suočava sa sve težom bezbednosnom situacijom od 2012. godine, kada su ekstremističke grupe povezane sa Al Kaidom zauzele oblasti na severu zemlje.