Mjanmar: Produžava se vanredno stanje do 2023. godine 1Foto: EPA/ABIR ABDULLAH

Vojni režim u Mjanmaru saopštio je danas odluku da produži vanredno stanje i svoju vlast u zemlji do 2023. godine, javlja BBC

Vojska je preuzela vlast prošle godine oborivši demokratski izabranu vladu premijerke Aung Sung Su Kju, uz obećanje da će organizovati “slobodne i fer izbore” za godinu dana.

U današnjem saopštenju vojska je navela da joj je potrebno još vremena da bi stabilizovala zemlju u kojoj besne unutrašnje borbe. Vanredno stanje omogućava vlastima da lakše privode ljude, podseća britanska televizija.

Mnogi u Mjanmaru su skeptični da će vojska dozvoliti višepartijske izbore i predati vlast izabranoj vladi.

Režim generala Min Aung Hlainga prvi put je produžio vanreno stanje prošlog avgusta, kada je general imenovan za premijera.

On je, govoreći na državnoj televiziji, nagovestio da bi izborni sistem mogao biti reformisan u odnosu na proporcionalni, po kome je partija bivše premijerke, Nacionalna liga za demokratiju (NLD), ubedljivo dobila većinu 2020. godine.

Tada je vojska izvršila državni udar tvrdeći da su izbori, na kojima je NLD osvojila 83 odsto glasova, bili namešteni, iako su međunarodni posmatrači tvdili da su većinom bili slobodni i fer.

Vojska je posle udara uhapsila Su Kju i nekoliko ministara. U junu ove godine Su Kju, inače dobitnica Nobelove nagrade za mir 1991. godine, prebačena u samnicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.