Mobilisani Rusi se masovno predaju Ukrajincima 1Foto: snapshot Youtube

Projekat koji je pokrenula ukrajinska vlada pod nazivom „Želim da živim“ namenjen ruskim vojnicima koji nevoljno odlaze na front a žele da se predaju i izbegnu stradanje dobio je za samo nekoliko dana oko 2000 prijava – od ruskih vojnika i njihovih rođaka, potvrdio je na brifingu za medije u Vojnom medija centru Vitalij Matvijenko jedan od onih koji stoje iza ovog projekta, preneo je armyinform.com.ua.

Prema njegovim rečima, projekat je kreiran specijalno za vojnike Ruske Federacije „koji ne žele da slede Putinova zločinačka naređenja i učestvuju u ovom ratu“.

Postoji dežurna linija na koju zovu i organizuju predaju. Onda završavaju ovde:

Mobilisani Rusi se masovno predaju Ukrajincima 2
Foto: snapshot Twitter

Vitalij Matvijenko je rekao da je algoritam za predaju zatvorenicima pažljivo razrađen: ruski vojnici mogu da kontaktiraju telefone dežurne linije ili da pošalju informacije o sebi porukom na  Telegramu.

„Posle prijave sprovodi se određena procedura koja će odrediti kako, na koji način i gde će ruski vojnik moći da se preda“, rekao je na pitanja novinara predstavnik Koordinacionog štaba za postupanje sa ratnim zarobljenicima.

Matvijenko je naglasio da Ukrajina garantuje ruskim vojnicima potpuno poštovanje Ženevskih konvencija, uključujući tri obroka dnevno, medicinsku pomoć i mogućnost kontakta sa rođacima.

„Naravno, sa mobilizacijom u Ruskoj Federaciji, broj poziva se samo povećava“, primetio je Vitalij Matvijenko, ali nije naveo tačan broj onih koji su se već predali.

Ocene su da je ovaj ukrajinski projekat još jedna potvrda da Ukrajina danas brani najviše vrednosti Evrope i slobodnog i demokratskog sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.