Osuđen na društveno koristan rad: Silvio Berluskoni Foto: EPA-EFE CLAUDIO PERI

Saslušanje u sudu, šest godina pošto je smenjen s vlasti, usledilo je nakon što je Berluskoniju pošlo za rukom da od svoje partije desnog centra Forca Italia i još dve ekstremno desničarske stranke – Severne lige i Braće Italije – oformi vladajući koaliciju na Siciliji nakon nedavno održanih regionalnih izbora.

Izborni rezultat sa ostrva na jugu Italije analitičari ocenjuju kao „pokaznu vežba“ mogućeg sleda događaja na nacionalnim izborima, koji moraju da budu održani do maja sledeće godine. Na ovaj način je označen i potencijalni politički povratak bivšeg premijera, uprkos optužbama za utaju poreza, o seksualnim skandalima i navodima o korupciji.

Italijanski milijarder, koji je 2011. bio primoran da se povuče s funkcije i prekine treći premijerski mandat zbog optužbi da je plaćao za seks s maloletnom prostitutkom, angažovao je najbolje advokate iz londonske advokatske firme Dauti strit čejmbers. Godine 2013. je izbačen iz parlamenta, a dobio je i šestogodišnju zabranu da se kandiduje za neku državnu funkciju zbog optužbe za utaju poreza.

„Imaćemo samo 30 minuta da iznesemo svoje argumente, a isto važi i za Vladu. To je prilično uobičajeno, ali ovo saslušanje će privući dosta pažnje iz očiglednih razloga“, rekao Andrea Sakući, jedan od advokata koji zastupa Berluskonija u Strazburu. S obzirom da sudu treba dosta vremena da donese presudu, ne treba je očekivati pre opštih izbora. Petogodišnji mandat aktuelnih vlasti u Italiji zvanično ističe 15. marta, ali izbori mogu da budu raspisani najkasnije u maju.

Berluskoniju je 2012. određena četvorogodišnja kazna zatvora zbog utaje poreza, ali je ona kasnije preinačena u društveno koristan rad četiri sata nedeljno u domu za osobe s demencijom u Milanu. Nakon što je Berluskoni osuđen, u Italiji je usvojen zakon, takozvani Severinov dekret, prema kojem je osuđenom na dve i više godina zatvora zabranjeno da narednih najmanje šest obavlja neku državnu funkciju.

Berluskonijevi advokati tvrde da je Italija prekršila evropski zakon, pošto je dekret usvojen retroaktivno, zbog čega je, kako su istakli, Berluskoni dobio strožu kaznu nego što bi dobio u trenutku kada je izvršeno krivično delo. Utaja poreza u vezi sa TV pravima koja je otkupila njegova firma Mediaset, datira od 1990-ih. Tim advokata će sudu izneti i argument da je Berluskoniju nepravično oduzet demokratski mandat s obzirom na podršku koju je zadržao u Italiji, kao i da je ta inicijativa bila podložna političkoj manipulaciji, budući da je o njoj odlučivao Parlament. „Tu odluku ne može da preinači sud, nema žalbe, nema pravnih lekova“, rekao je Sakući.

Gardijan piše da postoje nezvanična saznanja da mnogi pravni stručnjaci podržavaju Berluskonija. Bez obzira na to da li će mu biti ukinuta zabrana ili ne još uvek ima šanse da Berluskoni bude u poziciji da vuče konce u sledećem sazivu italijanske vlade. Iako je Forca Italia na trećem mestu u anketama javnog mnjenja, nakon Pokreta Pet zvezdica i Demokratske partije levog centra, nakon pobede Berluskonijeve koalicije na Siciliji raste podrška za njegovu stranku.