Moskva je naredila hapšenje bugarskog novinara, proglašen stranim agentom 1Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Rusija je u petak bugarskog istraživačkog novinara Hrista Grozeva, dugogodišnjeg kritičara Kremlja, proglasila „stranim agentom“, prenose ruski mediji.

Moskva je često primenjivala tu etiketu, koja podseća na Staljinovo doba, na kritičare Kremlja. Prema ruskom zakonu, ova kvalifikacija se može primeniti na pojedinca, „bez obzira na njegovo državljanstvo“.

Grozev, 53, bugarski državljanin, glavni je izveštač o Rusiji za britanski, ali globalni istraživački sajt Bellingcat. Igrao je važnu ulogu u Bellingcat-ovim istragama o trovanju trenutno zatvorenog ruskog opozicionog aktiviste Alekseja Navaljnog, prenosi Index.hr pozivajući se na agenciju Hina.

FSB ga je optužio da pomaže ukrajinskoj obaveštajnoj službi

Rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova dodalo je Grozeva na svoju listu stranih agenata, koju obično ažurira petkom. Sud u Moskvi je ranije u petak naložio hapšenje Grozeva, koji nije u Rusiji, javile su ruske novinske agencije. Ruska novinska agencija RIA Novosti citirala je izvor koji je rekao da istražitelji optužuju Grozeva da je pomogao ruskom novinaru Romanu Dobrohotovu da „ilegalno pređe granicu“.

Ruska služba bezbednosti FSB optužila je Grozeva da pomaže ukrajinskoj obaveštajnoj službi. Pre nego što je Kremlj pokrenuo ofanzivu na Ukrajinu, Bellingcat je istraživao obaranje leta MH17 u istočnoj Ukrajini 2014. u kojem je poginulo 298 ljudi, rekavši da su separatistički borci koje podržava Rusija najverovatnije odgovorni za nesreću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari