Moskva optužuje Kijev da sprečava evakuaciju civila u Severodonjecku 1Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Rusija je optužila danas ukrajinske snage da su sprečile da se humanitarnim koridorom evakuišu civili koji se nalaze u fabrici u Severodonjecku, gradu na istoku Ukrajine koji je zauzela ruska vojska.

„Ruska strana je stavila na raspolaganje humanitarni koridor da omogući evakuaciju civila iz hemijske fabrike Azot u Severodonjecku. Uprkos svih tih mera vlasti u Kijevu su cinično onemogućile tu humanitarnu operaciju“, navelo je rusko ministarstvo odbrane u saopštenju.

Rusija je juče najavila da će otvoriti „humanitarni koridor“ danas od 7.00 do 19.00 po srednjeevropskom vremenu da omogući civilima koji su se sklonili u fabriku da napuste Severodonjeck u pravcu teritorija pod kontrolom Moskve na severu.

Rusko ministarstvo odbrane je optužilo ukrajinske snage da su prekršile primirje više puta i da su iskoristile humanitarnu pauzu da se postave u povoljnije borbene položaje.

Frans pres navodi da nije bilo moguće proveriti ove tvrdnje iz nezavisnih izvora.

Severodonjeck, strateški grad na istoku Ukrajine, je više nedelja poprište nasilnih sukoba ukrajinske vojske i ruskih snaga i snaga njihovih saveznika proruskih separatista.

Prema ukrajinskim vlastima više stotina ljudi se trenutno sklonilo u velikoj hemijskoj fabrici Azot, koja je prema njihovim izveštajima pod stalnim granatiranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.