Mržnja Stanivukovića i Dodika može se rezati nožem 1 foto wikipedia

Šta je zaista davano pacijentima teško obolelim od kovid19 u BiH u jeku pandemije, tačnije da li su pacijenti tretirani industrijskim ili medicinskim kiseonikom predmet je koji se nalazi pred Tužilaštvom entiteta Republike Srpske.

 

Navodno je tokom 2019, 2020 i do prošle nedelje uvezena roba pod nazivom kiseonik ali bez prefiksa da li se radi o industrijskom ili medicinskom kiseoniku, piše na svom blogu banjalučki novinar Slobodan Vasković.

Među uvoznicima iz Republike Srpske su firme “TGT” Trn Laktaši, “Kras, Laktaši, “Tehnogas – Kakmuž” Petrovo, koja je u sastavu kompanija TGT Tehno Gas iz Laktaša (TGT).

Ovo je deo podataka iz afere „Kiseonik“ koju je u javnost plasirao gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

On je u ponedeljak podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu Republike Srpske protiv Radovana Viškovića, premijera entiteta BiH i Alena Šeranića, ministra zdravlja i socijalne zaštite RS, što je dopuna krivične prijave koju je podneo Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci 24. septembra protiv Vlade Đajića, direktora Univerzitetsko-kliničkog centra RS-a (UKC) i Stanislava Čađe, direktora firme TGT Tehno Gas iz Laktaša kod Banjaluke.

Stanivuković tvrdi da već godinama firma TGT Tehno Gas bez dozvole isporučuje kiseonik UKC-u RS-a. U prijavi piše da je „UKC RS za lečenje pacijenata koristio kiseonik koji je registrovan kao tehnički, a ne medicinski, jer TGT Tehno Gas nema dozvolu za uvoz i distribuciju medicinskog kiseonika“.

Dok vlast pokušava da diskredituje i skrene pažnju javnosti sa afere tako što je na internetu plasirala vulgaran snimak Stanivukovića koji, pak, tvrdi da je scena u kojoj ga jaše Olga Babić, zaposlena u Gradskoj upravi Banjaluke, snimljena još pre tri godine, iz Agencije za lekove BiH ne kriju da je kada je reč o kiseoniku „bilo svega“.

Pomenuta firma TGT iz Laktaša potvrdila je da nisu registrovani ni kao distributer niti kao firma koja proizvodi kiseonik i lekove u BiH. Priznaju, takođe, da nije proverena nijedna serija uvezenog leka ili kiseonika, što je nužan korak pri uvozu lekova.

Kako je pojasnio direktor Agencije za lekove BiH Aleksandar Zolak ova „firma kolokvijalno rečeno ima registraciju leka ili određeni vid zastupništva za teritoriju BiH“ ali tu dozvolu, kaže, može dobiti bilo koja pravna osoba.

Da li je plasiranje afere „Kiseonik“ deo predizborne kampanje ili nije, tek odnos između Dodika i njegovog SNSD-a i Stanivukovića je uvek prožet velikom mržnjom, ocenjuje za Danas Tanja Topić, politička analitičarka iz Banjaluke.

Dodaje da se „ta mržnja može rezati nožem“. Stanivuković je, ukazuje naša sagovornica, prvi koji je srušio mit o „nepobjedivosti SNSD u Banjaluci i to mu nikad neće biti oprošteno“.

Ipak, ističe da je cinizam što SNSD-ova većina ne može više da trpi „autokratsko ponašanje gradonačelnika i pozivanje neistomišljenika na linč“ dok su, kaže, ćutke i strpljivo to isto nekada i uz aplauze trpeli od stranačkog šefa.

Kada je reč o aktuelnoj blokadi institucija zastupnika iz RS u instucijama BiH, Topić navodi da blokada nema nikakvo logično objašnjenje sem „igranja na po ko zna koji put nacionalnu kartu i bildanje nacionalnih mišića, te neutralisanje bezlične opozicije u RS“.

U međuvremenu, dodaje,  u prvih šest meseci ove god BiH je napustilo 81 hiljada građana. „Kampanja je prerano počela, zapravo, rekla bih da su krize, blokade i kampanje postale politička svakodnevnica u duhovno, materijalno, kulturno i ekonomski opustošenom društvu“, zaključuje naša sagovornica.

Hitna sednica Skupštine RS
O aferi „Kiseonik“ raspravlja se i na sednici Narodne skupštine RS-a, na kojoj su poslanici opozicije pozvali Vladu da podnese ostavku. Predstavnici pet opozicionih stranaka najavili su za subotu proteste na Trgu Krajine u Banjaluci.

Prethodnih dana je reagovao lider SNSD-a i član Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji je stao u odbranu firme iz Laktaša za koju opozicija kaže da je bliska vladajućoj stranci.

Rešenje o zabrani rada za firmu TGT iz Laktaša

Agencija za lekove BiH izdala je juče rešenje kojim se firmi TGT Tehnogas zabranjuje promet i rpoizvodnja medicinskog kiseonika imajući u vidu da ne poseduju potrebne dozvole. Inspektori Agencije su navodno izvršili nadzor u prostorijama TGT nakog čega je izdato rešenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.