Mugabe u kućnom pritvoru 1Foto: EPA-EFE / AARON UFUMELI (Arhiva)

Vojska Zimbabvea stavila je predsednika Roberta Mugabea u kućni pritvor, u prestonici Harare, prenosi BBC.

Mugabe je u razgovoru sa predsednikom Južnoafričke republike Jakobom Zumom rekao da je dobro, saopštila je kancelarija južnoafričkog predsednika.

Vojska patrolira prestonicom, nakon što je saopšteno na državnoj televiziju da su kriminalci locirani. Oficiri vojske Zimbavea saopštili su ranije da su tokom noći intervenisali da bi eliminisali „kriminalce“ u okruženju predsednika Roberta Mugabea ali su demantovali da su pokušali da izvrše vojni udar protiv šefa države koji vlada zemljom od 1980. godine.

Sledeći mogući korak vojske Zimbabvea je smena Mugabea i postavljenje Emersona Mnangagve, javlja BBC. Mnangava je nedavno smenjen sa mesta potpredsednika, a analitičari ga vide kao jednog od miljenika vojske i čoveka koji će naslediti Mugabea. Inače, kako navode analitičari, mogući okidač za smenu vlasti jeste smena Mnangave, ali i najave da bi kontroverzna, 40 godina mlađa Mugabeova supruga Grejs mogla da preuzme vlast u zemlji.

„Provereni izveštaji navode da je Mugabe ispregovarao da Grejs napusti zemlju dok on priprema svoj odlazak sa vlasti. Očekuje se konferencija za novinare, a vojska zaista drži na nišanu i predsednika i njegovu zemlju“, javljaju afrički mediji.

Kako navode strani izveštači, na ulicama Harare je mirno, život se odvija skoro normalno, a vojska i oklopna vozila patroliraju centrom grada. Artiljerija i teško naoružanje moglo se jutros čuti u severnom delu Harare.

Ambasada SAD i odeljenje za spoljne posleove Britanije izdali su saopštenje svojim građanima koji se nalaze u Zimbabveu da ostanu u svojim kućama, dok se situacija ne stabilizuje.

Kako je ranije navela Radio slobodna Evropa, intervencija vojske dolazi usred otvorenih nesuglasica između Mugabea i načelnika Generalštaba vojske Konstatinoa Čivenge posle smenjivanja potpredsednika Zimbabvea Emersona Mnangagve, koji je važio kao mogući naslednik Mugabea.

General Sibusiso Mojo saopštio je tokom noći da vojska nije izvršila vojni udar protiv vlade. „Samo smo se usmerili na kriminalce koji ga (Mugabea) okružuju. Očekujemo da se situacija vrati u normalu čim se naša misija završi“, rekao je Mojo.

„Uveravamo narod da su njegova ekselencija predsednik i njegova porodica živi i zdravi i da je njihova bezbednost zagarantovana“, dodao je general.

Tokom noći se čula pucnjava u blizini Mugabeove privatne rezidencije u Harareu, rekao je Frans presu jedan očevidac koji živi u blizini.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, načelnik Generalštaba vojske Konstantino Čivenga izjavio je posle nedavnog smenjivanja potpredsednika da bi vojska „mogla da interveniše ukoliko se nastavi čistka“ u stranci predsednika.

Mugabeova stranka Zanu-PF potom je kritikovala Čivengu da se takva izjava može protumačiti kao „izdaja“ osuđujući njegovu „želju da uzurpira mir i ohrabri pobunu“.

Smenjeni potpredsednik Mangagva (75), čiji je nadimak „krokodil“, već više nedelja je bio pod oštrim kritikama bliskih saradnika predsednika, među kojima je i prva dama Grejs Mugabe. Oni mu zameraju da je navodno izmislio da je u avgustu bio žrtva pokušaja trovanja.

Predsednik Mugabe, rođen 21. februara 1924. godine, bio je posle sticanja nezavisnosti Zimbabvea najpre premijer, od 1980. do 1987, a od te godine je šef države.

Kontroverznog predsednika, nacionalnog heroja oslobađanja Zimbabvea od kolonijalne vladavine, optužuju za nasilno gušenje opozicije i uništavanje zemlje. Poznat je i po zapaljivim uvredama upućenim Zapadu, svojim protivnicima i novinarima.

Mugabe je zbog svog načina vladanja i odgovornosti za stanje u Zimbabveu kojim vlada čvrstom rukom, od 2002. na meti evropskih i američkih sankcija.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Mugabe u kućnom pritvoru”

  1. kada ce tvoji ““heroji““ Vucic, Dodik, Nikolic, Dacic, Seselj, Irinej, Vulin & Co. u kucni priotvor????
    Inace, gradjani ostaju u stalnom kucnom pritvoru bez posla I para!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.