Na početku agresije na Ukrajinu, Rusima je bila potrebna kontrola nuklearki iz tri razloga 1Foto: EPA-EFE/SERGEI SUPINSKY epa Historical Collection digitized in 2012 as part of the EURO-Photo project

Kada je započeo svoju invaziju, ruski predsednik Vladimir Putin je imao ambiciozne ciljeve za Ukrajinu. U roku od tri dana do nedelju dana od napada, Putin je planirao da zauzme Kijev, zbaci ukrajinsku vladu i demilitarizuje ukrajinske snage.

Prema analizi prvih pet meseci rata koju je uradio Roial United Services Institute (RUSI), britanski istraživački centar, Rusi su imali velike planove da iskoriste ukrajinske nuklearne elektrane za postizanje svih tih ciljeva.

Prema izveštaju RUSI, ruski ratni planovi posmatrali su ukrajinske nuklearne elektrane kao sredstvo za postizanje većih ciljeva Moskve. Ključ tog planiranja bila je fabrika Zaporožje na jugu Ukrajine, koja je i najveća nuklearna elektrana u Evropi.

Plan Kremlja predviđao je da nuklearne elektrane imaju trostruku ulogu.

Prvo, Moskva je planirala da ukrajinska nuklearna postrojenja funkcionišu kao baze za ruske trupe i njihovu opremu, kao i skladišta municije. Ruski oficiri su takođe trebali da postave komandno-kontrolne punktove u prostorijama tih nuklearnih objekata.

Druga funkcija koju je Kremlj predvideo za nuklearna postrojenja bila je sticanje kontrole nad energetskim sistemom Ukrajine. Nuklearna energija proizvodi više od 60 odsto električne energije u Ukrajini. Time bi Moskva kontrolisanjem nuklearnih objekata imala uticaj na stanovništvo i privredu Ukrajine.

Konačno, Moskva je želela da kontroliše ukrajinska nuklearna postrojenja kako bi imala „poluge za ucenu“ evropskih zemalja. Preteći Evropi radijacionim zagađenjem od potencijalnih nesreća, Kremlj se nadao da će odvratiti direktnu ili indirektnu stranu intervenciju.

Štaviše, da bi se suočili sa bilo kojim ukrajinskim provincijama koje su odbile da sarađuju sa proksi vladom koju je Moskva planirala da instalira, Rusi su planirali da isključe struju u tim regionima.

Cilj Moskve je bio da „denuklearizuje” Ukrajinu kroz zaplenu i kontrolu njenih nuklearnih elektrana, uz uništavanje ukrajinskog nacionalnog identiteta i ukrajinske vojne i odbrambene industrije, navodi se u izveštaju RUSI.

Moskva je takođe uključila ukrajinska nuklearna postrojenja u svoje obaveštajne operacije.

Iako ruska vojska nije uspela da postigne nijedan od svojih primarnih ciljeva invazije, uspela je da zauzme fabriku u Zaporožju.

Ruske snage i dalje kontrolišu elektranu u Zaporožju, ali Ukrajina je odbranila ruske napade na svoja druga nuklearna postrojenja.

Ruske snage su pokušale da zauzmu elektranu Pivdenukrainsk na jugu Ukrajine, ali su odbijene, prenosi portal Klix.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.