Na severu Italije grad veličine teniskih loptica oštetio automobile i privremeno blokirao autoput 1Ilustracija Foto: pixabay /Hans

Grad veličine teniskih loptica privremeno je blokirao autoput u severnoj Italiji i oštetio desetine automobila, a poljoprivredni lobi je ocenio danas da sve češće poslednjih godina dolazi do ekstremnog nevremena.

„U Italiji se suočavamo sa posledicama klimatskih promena, sa trendom ka tropikalizaciji i sve češćim ekstremnim nevremenom“, saopštio je poljoprivredni lobi Koldireti (Coldiretti), navodeći učestavle iznenadne i razorne oluje, kratke i jake kiše i brzi prelazak iz sunčanog vremena u oluje.

Koldireti je procenio štetu na 14 milijardi evra nanetu poljoprivrednoj proizvodnji, zgradama i infrastrukturi zbog nevremena izazvanih klimatskim promenama poput poplava i klizišta.

Na snimcima jake oluje i grada koji su juče zahvatili okolinu grada Modene na severu zemlje videli su se automobili sa razbijenim šoferšajbnama i zapanjeni putnici koji stoje pored svojih uništenih vozila.

Iako je grad uobičajena pojava u italijanskoj dolini reke Po, meteorolog Luk Lombroso rekao je da je njegova jačina i učestalost ove godine „neobično“ česta.

Grad može da uništiti čitava polja povrća i voća, a prema proceni Koldireti prinos breskvi i kajsija biće manji za 40 odsto a nektarina za 50.