(Ilustracija) Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Samo u poslednjih nekoliko dana su se udavile 204 osobe, pošto se, u očekivanju da u narednom periodu Evropska unija usvoji oštrije mere prema izbeglicama i migrantima, povećao broj onih koji su se odvažili na takav put. „Alarmantno je povećan broj mrtvih na moru ispred obala Libije“, izjavio je šef libijske misije IOM-a Otman Belbeisi.

„Krijumčari koriste očajnička nastojanja migranata da odu pre nego što Evropa primeni oštre mere za one koji prelaze Sredozemlje“, rekao je Belbeisi.

Portparol IOM-a Leonard Dojl kaže da je porast broja migranata možda rezultat poboljšanja vremena i završetka meseca ramazana. „Ali, takođe je prisutno saznanje da EU počinje jače da pristupa tom procesu, pa oni možda pokušavaju da se provuku dok još mogu. Krijumčari će uvek staviti profit ispred bezbednosti“, rekao je Dojl.

Uprkos porastu smrtnih slučajeva poslednjih dana, njihov broj je ipak upola manji nego za prvih šest meseci prošle godine. Put preko Sahare, a zatim preko Sredozemlja i dalje je najopasnija migrantska ruta na svetu, navodi agencija Rojters.