Najmanje 15 mrtvih i 21 povređen u pobuni u zatvoru u Ekvadoru 1ilustracija Foto: EPA-EFE/Angel Hernandez (Arhiva)

Najmanje 15 zatvorenika je stradalo, a 21 je povređen u pobuni u jednom od najvećih zatvora u Ekvadoru gde je u ponovljenom nasilju među rivalskim bandama već ubijeno više ljudi, javile su vlasti.

„Prema preliminarnim informacijama 21 osoba je povređena, a 15 je stradalo u sukobu među zatvorenicima“, navodi se u saopštenju Ekvadorske zatvorske uprave (SNAI).

Uprava je navela da taktičke jedinice nastavljaju operacije za vraćanje kontrole nad zatvorom, a da im spolja pružaju podršku oružane snage.

Zatvor se nalazi na periferiji južnog grada Latakunga i sa oko 4.300 zatvorenika jedan je od najvećih u zemlji. Od februara 2021. u tom zatvoru je bilo sedam masakara među zatvorenicima u kojima je bilo više od 400 mrtvih.

Prema jučerašnjim snimcima televizija mogu da se vide zatvorenici kako se penju po krovovima dok se čuju detonacije.

Zvaničnik uprave Horhe Flores rekao je novinarima ranije da je prema preliminarnim saznanjima građanin Leandro Norero među žrtvama.

Norero, nazvan „El Patron“ uhapšen u maju zbog pranja novca, trgovine drogom postao je jedan od šefova među zatvorenicima.

Vlasti do sada nisu uspele da obuzdaju nasilje u tom zatvoru, u kojem se često koristi hladno oružje i koje je obeleženo odsecanjima glave i drugim varvarskim delovanjem.

Prema zvaničnim procenama u prenaseljenim zatvorima u zemlji nalazi se oko 35.000 zatvorenika od kojih su mnogi članovi bandi vezanih za trgovinu drogom. Ekvador je u 2021. godini zaplenio rekordnih 310 tona droge, uglavnom kokaina.

Ekvador se graniči sa Kolumbijom i Peruom, najvećim proizvođačima kokaina na svetu, i iz te zemlje šalje se droga uglavnom ka SAD i Evropi.

Prošle godine je u zemlji od 17,7 miliona stanovnika zabeležena stopa od 14 ubistava na 100.000 stanovnika, gotovo duplo više nego 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari