Najmanje 59 migranata poginulo u brodolomu na jugu Italije 1Foto: Pixabay/Ulrike Mai

Najmanje 59 migranata, među kojima dvanaestero dece, poginulo je u brodolomu na jugu Italije, a konačan broj bi mogao da bude veći, saopštila je funkcionerka italijanske vlade Vanda Fero.

Manuela Kuro iz pokrajinske vlade rekla je da je 81 osoba preživela brodolom, a 20 je u bolnici. Istakla je da je brodić isplovio iz Izmira u istočnoj Turskoj pre tri ili četiri dana i da je prevozio migrante iz Avganistana, Pakistana i Somalije.

Jedan preživeli uhapšen je pod optužbom za krijumčarenje migranata, saopštila je italijanska policija, prenosi Hina.

Izrazivši duboko žaljenje zbog nesreće, italijanska premijerka Đorđa Meloni rekla je da je „kriminalno pustiti na more brodić od dvadesetak metara sa 200 ljudi i lošom vremenskom prognozom“.

Meloni je istakla da vlada radi na sprečavanju takvih incidenata i pozvala je na veću saradnju država polaska i porekla migranata.

Nesreća se dogodila nekoliko dana nakon što je italijanski parlament usvojio nova kontroverzna pravila o spašavanju migranata, koja obavezuje humanitarne brodove da se nakon jedne akcije spašavanja moraju vratiti u luku, a ne intervenisati i u drugim situacijama.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Pjantedosi smatra da je ključno zaustaviti pomorske prelaske koji migrantima nude „iluzorni privid boljeg života“ u Evropi, pri čemu se bogate trgovci ljudima.

Italija je jedna od glavnih lokacija za ulazak migranata u Evropu morskim putem, ali je ta ruta i najsmrtonosnija na svetu. Prema podacima Ujedinjenih nacija, u pokušaju prelaska Sredozemnog mora od 2014. godine poginulo je ili nestalo više od 17.000 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari