Nakon dve godine Turska ukida vanredno stanje 1Turska Foto: EPA/DENIS TOPRAK (arhiva)

Službena Ankara danas i službeno ukida vanredno stanje koje je u Turskoj uvedeno pre dve godine nakon neuspelog pokušaja državnog udara. Ali, portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin je najavio da će se, uprkos ukidanju vanrednog stanja, „borba protiv terorizma nastaviti u okviru postojećih uredbi i zakona“.

„Ukoliko se suočimo s nekom pretnjom, mehanizam vanrednog stanja bi ponovno mogao biti upotrebljen“, kazao je Kalin. Vanredno stanje u Turskoj uvedeno je 20. jula 2016. godine nakon pokušaja državnog udara.

Za taj pokušaj turske vlasti optužuju imama Fetulaha Gulena tvrdeći da je „vodio dugogodišnju kampanju rušenja države infiltracijom u turske institucije, posebno vojsku, policiju i pravosuđe“, prenosi Anadolija.

Gulen, koji živi u egzilu u Sjedinjenim Državama, odbacuje navode Ankare, koja traži njegovo izručenje iz Vašingtona. U državnom štrajku koji se dogodio 15. jula 2016. godine, život je izgubio 251, a skoro 2.200 je povređeno.

Nakon toga, veliki broj državnih službenika je otpušten sa posla, mnogi policajci su otpušteni, baš kao što su vojnici i službenici otpušteni sa dužnosti. Njihov udeo preti dugoročnim zatvorima i životnim kaznama.

Sudije i sudsko osoblje takođe su otpušteni, nevladine organizacije i mediji su zatvoreni. U skladu sa zakonskim dekretom, aktivnosti nastavnog osoblja i akademika su uskraćene.

Predsednik Redžep Tajip Erdogan i njegovi saradnici odbacili su sve kritike, posebno iz Evropske unije, da su zbog vanrednog stanja prekršili osnovna ljudska prava.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.