Napad na zgradu Kongresa: Vođa desničarske organizacije "Čuvari zakletve" osuđen zbog upada 1Foto: EPA-EFE/ MICHAEL REYNOLDS

Vođa američke ultradesničarske organizacije „Čuvari zakletve“, Stjuart Rouds, nakon dvomesečnog suđenja, proglašen je krivim za kovanje zavere i ulogu u napadu na zgradu Kongresa 6. januara 2021.

Sud u Vašingtonu osudio je Stjuarta Roudsa i njegovu saradnicu Keli Megs zbog, kako je navedeno, kovanja buntovne zavere i njihove uloge u napadu na zgradu američkog Kongresa 6. januara 2021. godine, preneo je Si-En-En.

Porota je bila podeljena u vezi sa drugim tačkama optužnice koja je podneta protiv ukupno pet osoba za koje se veruje da su članovi „Čuvara zakletve“.

Preostalo troje pripadnika grupe, Džesika Votkins, Kenet Harelson i Tomas Kaldvel, oslobođeni su optužbi za kovanje zavere.

Svih pet članova grupe proglašeno je krivim za ometanje službenog postupka, piše RTS.

Napad na Kongres dogodio se nakon protestnog okupljanja kod spomenika Džordžu Vašingtonu, tokom kojeg je bivši predsednik Donald Tramp ponovio neutemeljene tvrdnje da je njegov izborni poraz posledica masovne izborne krađe – tražeći od svojih pristalica da se pakleno bore kako bi sprečili navodnu izbornu krađu. Četiri osobe su izgubile život.

„Čuvari zakletve“ su ultradesničarska organizacija koja tvrdi da federalne vlasti ugrožavaju prava njenih članova i usredsređena je na regrutovanje članstva iz redova penzionisanih ili aktivnih pripadnika policije, vojske i hitnih službi, preneo je Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.