Napadač na Ruždija simpatizer Iranske revolucionarne garde, iz Hezbolaha kažu da ne znaju ništa o napadu 1Foto: EPA-EFE/@HoratioGates3

Zvaničnik libanske oružane grupe Hezbolah, koju podržava Iran, tvrdi da ta grupa nema informacija o napadu nožem na pisca Salmana Ruždija, dok televizija En-Bi-Si prenosi, pozivajući se na izvor iz policije, da je napadač na pisca gajio simpatije prema šiitskom ekstremizmu i ciljevima Iranske revolucionarne garde.

Zvaničnik Hezbolaha, koji je žele oda ostane anoniman, rekao je agenciji Rojters da ne znaju ništa o toj temi, pa je neće ni komentarisati, prenosi RTS.

Hezbolah podržava Iran, čiji je nekadašnji vrhovni vođa – ajatolah Homeini 1988. godine izdao fatvu ili verski edikt, pozivajući muslimane da ubiju Ruždija zbog bogohuljenja.

Ruždijeva knjiga „Satanski stihovi“ zabranjena je u Iranu, a mnogi muslimani je smatraju bogohuljenjem.

Iran je ponudio preko tri miliona dolara nagrade za osobu koja ubije Ruždija.

Napadač gajio simpatije prema šiitskom ekstremizmu

Napadač na Ruždija je priveden, a policija veruje da nije imao saučesnike. Saopšteno je da je reč o 24-godišnjem Hadiju Mataru iz Nju Džerzija. Motiv napada još nije poznat.

Matar je navodno gajio simpatije prema šiitskom ekstremizmu i ciljevima Iranske revolucionarne garde (IRGC), utvrđeno je pregledom njegovih naloga na društvenim mrežama, javila je televizija En-Bi-Si Njujork, pozivajući se na izvor iz policije upoznat sa istragom.

Matar je rođen u Kaliforniji, a nedavno se preselio u Nju Džersi, navedeno je u izveštaju američke televizije, koja navodi i da je napadač kod sebe imao lažnu vozačku dozvolu, preneo je Rojters.

Iran još nije zvanično reagovao na napad na Ruždija, ali je nekoliko iranskih novina pohvalilo njegovog napadača.

Britanski pisac napadnut je u petak u saveznoj američkoj državi Njujork uoči održavanja tribine na kojoj je trebalo da učestvuje. Ruždija je napadač više puta ubo u vrat na bini amfiteatra Instituta u okrugu Iri.

Ruždijev agent Endru Vajli saopštio je ranije danas da je pisac na respiratoru i da ne može da govori.

„Vesti nisu dobre. Salman će verovatno izgubiti jedno oko, nervi u ruci su mu prekinuti, a jetra mu je izbodena i oštećena“, rekao je Vajli.

Lekar koji se zatekao na prijemu slavnog književnika u bolnicu, opisao je Ruždijeve rane kao „ozbiljne, ali izlečive“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.