EPA-EFE KCNA

Dok su portreti njegovih prethodnika „krasili“ do sada svaku kutak zemlje, Kim DŽong Un je dugo važio za naslednika umesto za lidera sa svim svojim pravima i privilegijama. Tokom vremena postepeno je njegova uloga menjana čemu je doprinelo niz međunarodnih poseta i susreta ove godine.

Sa zvaničnog portreta Kim se smeje, blago okrenut u levu stranu odeven u zapadnom stilu sa kravatom oko vrata. Slikani portret Kim DŽong Una za javnost je nesumnjivo pokazatelj početka razvoja kulta ličnosti Kim DŽong Una, prenosi Bi-Bi-Si. Sam stil slike podseća na portrete starijih vladara iz dinastije Kim, te će Severnokorejci svakako shvatiti simbolizam ovog poteza. Simbolizam i slike su u Severnoj Koreji veoma važni: portreti oca Kim DŽong Una i dede okačeni su na svakoj zgradi u zemlji.

Od kada je preuzeo vlast 2011, aktuelni vođa je više doživljavan kao naslednik i učenik dvojice prethodnika nego neko ko je njima jednak. Kim je preuzeo kormilo zemlje 2011, usled iznenadne smrti oca. Bio je relativno neiskusan i nije bio izgrađen za budućeg lidera. Ipak, tokom vremena, njegova slika se menjala, objašnjava Andrej Abrahamijan iz azijskog instituta Grifit. Tome u prilog govori mnoštvo pesama u slavu Kim DŽong Una i njegove porodice.

Kim je reorganizovao vladu u kojoj su nove institucije u središtu i uspostavio novu stratešku liniju, drugačiju od one njegovog oca. Dok je Kim DŽong Il insistirao na vojsci, Kim DŽong Un je zagovarao dvosmernu politiku – razvoj nuklearnog oružja, kao i ekonomije. Sve što se dogodilo 2018. imalo je za cilj da se učvrsti njegov imidž – međunarodno poštovanog lidera poput Kineza Si Đinpinga ili Amerikanca Donalda Trampa.